Szobanövényeink

Mondjunk le a kaktuszfóbiáról!

Az idei tél megviselte a növénykéimet. Sajnos a veszteséglistám - annak ellenére, hogy sokan hangoztatják, hogy nem is volt igazi tél - hosszabb lett, mint eddig bármikor. Oly sok pótolnivalóm akadt, hogy a virágboltok helyett inkább ismerősi körben néztem szét először. Kellett egy kis idő, mire leesett a tantusz, hogy mi az oka a hiányérzetemnek. - Szinte senkinél nem voltak kaktuszok! Még olyanoknál sem, akik eddig bőszen gyűjtötték.
Az okot mindenki ugyanabban jelölte meg: "a feng shui nem támogatja a kaktuszok tartását, mert szerencsétlenséget hoznak".
Megdöbbentem, hogy az összes ismerősöm a feng shui szerint él és rendezkedik be. Valami miatt mégsem sugárzik róluk az a fajta harmónia és boldogság, amit a szakirodalom ígér a kaktuszok távol tartása esetén...

kaktusz3

Trükkös dolog mostanában az időjárás. Karácsonykor virágok nyílnak, március végén pedig még mindig nagykabátunk ölébe burkolózunk.
Azonban az idő halad, és a kezdő kertész kénytelen a naptárnak, és nem az időjárásnak megfelelően tevékenykedni a kertjében. Így hát pár héttel ezelőtt kalandos vállalkozásba kezdtem, amit hivatalosan rózsametszésnek hívnak, de inkább az "Életünket és vérünket!" felkiáltás illene hozzá.
Nálam a dolgok szinte sosem olyanok, mint bárki másnál, ezért ha azt mondom, hogy rózsabokor, akkor 2,5 méter magas, elvadult teremtményre kell gondolni, amiket az előző lakó elhanyagolt, ők pedig a napfénynek és a tápanyagokban gazdag talajnak hála monumentálisra növekedtek.

A karácsonyi kaktusz többféle színű virágai odafigyelés mellett a zord télben a lakás ékévé válhatnak.
A Brazília hegyvidékeiből származó növény csüngő, levélszerű szárai végén jelennek meg a fehér, rózsaszín, piros vagy lila színű virágok. Hiába kaktusz, tüskékkel –szerencsére- nem rendelkezik.

 

Karacsonyi kaktusz0

Van egy pálmám. Mi egy napon születtünk. A datolyapálmát, pontosabban egy datolya magot nagyanyám ültette azon a napon, mikor én a világra jöttem. Szeretett volna valamit adni nekünk, édesanyámnak és a legújabb kisleánynak a családban, hogy emlékezzünk arra a napra, mikor megpillantottam először a földi világot. Tudtam, hogy a pálma és én összetartozunk. Ez a növény talán azt éli át, amit én. Minden nap együtt lélegzünk és immár több mint harminc éve növekszünk, hogy váljunk valamivé.

Datolyapalma1

Az agavé egy növény. Aki ezt az írást megnyitja, biztosan tisztában is van vele. Ismerkedésem e növénnyel úgy gimnazista koromban kezdődött, mikor nagyanyám legjobb barátnőjétől ajándékba kapott egy már nem is apró példányt. Annyit tudtunk, hogy szereti a meleget, így ősszel mindig téliesítettük és amíg drága nagymamám élt, tudta is, mit kell csinálni a kis hajtásaival. Aztán egy nyáron ő elment és megmaradt a növény, ami akkor épp a nyári meleget élvezte. Ősszel leköltöztettük a pincébe, aztán tavasszal újra ki a napfényre. Ez lett édesapámmal kettőnk állandó közös programja évente kétszer, mellyel meghatároztuk a meleg és hideg időjárás beálltának kezdetét.

2018. február 21. Szerda
Eleonóra, Norina

Aktuális kérdés

Hogyan tetszik az oldalunk?
  • Szavazatok: (0%)
  • Szavazatok: (0%)
  • Szavazatok: (0%)
  • Szavazatok: (0%)
Összes szavazat:
Első szavazat:
Utolsó szavazat:
 
Powered by Sexy Polling
 

Életmód