Egy kis történelem

Vaclav Nyizsinszkij élete

2015. december 31., csütörtök 15:43

Vaclav Fomics Nyizsinszkij (Вацлав Фомич Нижинский) 

„Táncolni akarok, rajzolni, zongorázni, verseket írni. Mindenkit szeretni akarok – ez az életem célja. Mindenkit szeretek. Nem akarok sem háborút, sem határokat. Mindenütt az otthonom van, ahol béke van. Szeretni akarok, szeretni. Ember vagyok, Isten bennem van, én pedig benne. Hívom, keresem őt. Kereső vagyok, mert érzem Istent. Isten keres engem, és meg fogjuk találni egymást.”
(Vaclav Nyizsinszkij)


Ha röviden akarjuk őt jellemezni, egyetlen mondattal könnyen megtehetjük:

A világ legtehetségesebb férfi balett táncosa.
A balett egész életemben távol állt tőlem, de véletlenül találtam a Youtube-on egy korabeli felvételt Nyizsinszkij táncáról. Leírhatatlan látvány, a mozgása, szemei szuggesztív ereje. Bevallom, felkeltette érdeklődésemet ez a rendkívüli táncos, akinek a neve ismerős volt számomra, se semmi többet nem tudtam róla. Gondoltam mások is lehetnek így ezzel, ezért kisebb kutatómunkával összegyűjtött beszámolók alapján életére és munkásságára szeretném kicsit felhívni a figyelmet. A legendás táncos egyébként nagy érdeklődést vált ki mind a mai napig.

 

Nyizsinszkij1

A magyar kultúra egy napja

2015. január 24., szombat 18:50

Január 22. A magyar kultúra hivatalos napja immár 1989 óta, bár a magyar kultúrát szerető emberek számára remélhetőleg nem ez az egyetlen nap, mikor erre gondolnak, de a nem rajongóknak legalább ilyenkor eszébe juttatjuk. Két nap késéssel, de úgy gondoltuk, erről nekünk is meg kell emlékezni valahogy. Írásaink általában, mondhatnánk nagyobb részt nőkről és nőknek, de nem csak nőknek szólnak, ezért egy Magyarországon ma annyira már nem ismert írónő, Berde Mária egyik költeményét választottuk, mint a magyar kultúra évezredes hagyományaira emlékező írást. Berde Mária Erdélyben, egy Kackó nevű településen született 1889-ben és 1949-ben halt meg Kolozsváron. A magyar irodalomtörténet jeles írónői közé tartozik, sajnos azonban ma már nem ismerik olyan sokat munkásságát.

A „Nagy Háború” – 1914-1918

2015. január 05., hétfő 20:55

Már 100 éve kezdődött és még mindig hatással van az emberek életére. Még mindig nem tudunk róla oly sokat, amennyit szeretnénk és nem csak a történészek vannak így. Mindenki kíváncsi. Még ha ki is jelenti, hogy márpedig őt nem érdekli a háború, végképp nem a „Nagy", akkor is hallott róla ezt-azt, esetleg látott valamilyen filmet, amiben óhatatlanul megjelent. Azt pedig most nem kezdeném ecsetelni, hogy a mi kis országunk életére milyen hatással is volt.

Tavaly kezdődött ennek a nagynak nevezett háborúnak, vagyis az első világháborúnak a centenáriuma – 100 éves évfordulója – és még néhány évig el fog tartani, hiszen annak ellenére, hogy akkoriban sokan úgy vélték, hamar véget vetnek majd a harcoknak, mégis évekig tartott. Az abból való kigyógyulási kísérlet még tovább, sőt mondhatnánk beletorkollott a másodiknak nevezett, az egész világra kiterjedő háborúba, aminek ha nagyon őszinték akarunk lenni, a mai napig nem sikerült a gyógyírját megtalálni.

A nagy haboru

2018. február 21. Szerda
Eleonóra, Norina

Aktuális kérdés

Hogyan tetszik az oldalunk?
  • Szavazatok: (0%)
  • Szavazatok: (0%)
  • Szavazatok: (0%)
  • Szavazatok: (0%)
Összes szavazat:
Első szavazat:
Utolsó szavazat:
 
Powered by Sexy Polling
 

Életmód