Mindennapjaink tele vannak apró, de gyakran bosszantó, máskor vicces mozzanatokkal. Különböző ügyeink intézése során nem egyszer érezhetünk magunkon mesemotívumokat. Egy-egy hivatali ügy elintézése szükségelteti a három napot, s az intézmény oly’ messze van tőlünk, mintha túl lenne az Óperencián.

[bővebben]

Értetlenkedünk

Elkezdődött az adventi időszak és a mindenféle vásárok közepette tényleg eszembe jutott az, vajon tudjuk-e, hogy mit jelent. Tisztában vagyunk-e azzal mit jelent advent és a várakozás időszaka. A karácsony előtti negyedik vasárnappal kezdődő időszak már a kora középkortól létezik és az „adventus Domini”, vagyis az „Úr eljövetele”  latin kifejezésből eredeztethető. Nem térnék ki most egy részletes egyháztörténeti, társadalomtörténeti bevezetőre, csak azt szerettem volna érzékeltetni, hogy advent időszaka már évszázadok óta a keresztény emberek hétköznapjainak részét képezi a karácsonyt megelőző hetekben. Mostanra viszont eljutottunk odáig, hogy advent már nem feltétlenül a várakozást jelenti, hanem a mindenféle vásárokat, forralt bort és puncsot, ajándékokat, mindenféle bódéban árult, sokszor tényleg szemet gyönyörködtető műremekeket, de megtaláljuk a villogó csillagokkal díszített Mikulás-sapkát is. Szegény Mikulás, vajon mit gondolhat erről?

Adventi vasar

Lili példáját követve beszámolok Önöknek arról, mi mindent tapasztaltam meg, amíg oly keveset írtam. „Inter arma silent musae.” – Háborúban hallgatnak a múzsák, mondta Ciceró. Az elmúlt másfél évben váltottam pár munkahelyet, találkoztam sok emberrel, új ismeretségeket kötöttem, lelki gyakorlatokat folytattam és ápoltam régi barátságokat.

Háborúban nem voltam, inkább csak kalandokban, a múzsáim pedig a következőket súgták nekem:

Muzsak 91


1. Onnan tudod, hogy nem a legideálisabb helyen dolgozol, hogy görények között telnek a napjaid, pedig nem is állatkert vagy kisállat-kereskedés a munkáltatód.


2. Minden munkahelyeden legyen Nálad fokhagyma! Ha rossz helyen dolgozol, távol tartja a gonoszt. Ha jó helyen dolgozol, a többiek adnak Neked hozzá pirítóst.


3. A dolgok azok, amiknek látszanak. – Csak nem annak látjuk, amik. A múlt és a jövő szemüvegét levéve könnyebb felismerni a valóságot.


4. Sokáig Cromwell Oliver mottója szerint éltem: „Higgy Istenben és mindig tartsd szárazon a puskaport!” Most azt mondom: vigyázz Magadra és Isten is vigyáz Rád.

 

5. Nem az a barát, akivel gyakran beszélsz, hanem az, aki tudja mikor mit kell mondania Neked, még ha erre egy hajnal négykor, legszebb álmodat széttépő telefonhívás közben kerít is sort, mondanivalója hallatán pedig inkább feszengsz, mint dorombolsz.


6. Ha nincs gyereked, legalább ültess fákat. A szülők egy nap arra ébrednek, hogy a gyereket óvodába kell íratni. Te pedig arra, hogy eddig Te voltál a legmagasabb a portádon, most meg a legalacsonyabb. – És igen, a fák az égig nőnek.


7. A kutyát Isten szeretetből teremtette. A macskát pajkosságból.


8. Tiszteld a szüleidet.


9. Lehet, hogy néha azért nincs sikerélményünk és hisszük azt, hogy nem vagyunk a helyünkön, mert az élet azt akarja, hogy leküzdjük a gyengeségeinket.

 

+ 1. Szeresd a csendet. A belső csend sokkal hasznosabb dolgokat mond Neked, mint a külső zaj.

Városban sok furcsaságot lát a vidék lánya, ezek jelentős részén (pl. öltözködés, amit egyesek divatnak mernek hívni) már fel sem akad. Valami azért mindig jön, ami vizuális kihívásként örökre a retinájába ég.

Legutóbbi városban töltött napjaim során láttam egy ötven körüli, kifejezetten normálisnak tűnő férfit egy teljesen átlagos, mondjuk ki: házi macskát sétáltatni, macskahámmal. Mások biztosan nem akadnak fel ezen, de én még úgy tudtam és tapasztaltam, hogy a macska ragadozó, aki ugyan házi kedvenc, de szabadságpárti.

Sportolo bolcseszÖsszességében ezt így egy kicsit túlzó címnek érzem, de azért mégsem írhattam azt, hogy „elkezd sportolást imitálni”, vagy éppenséggel „futkározik egy kicsit valahol”, esetleg „nagy biciklisnek mutatja magát”. Inkább mindenből egy kicsit. De hogy mi is a nagy ok, amiért ezt elkezdtem, arra azért van magyarázat. Először is szeretném rögzíteni a kedves Olvasókban, hogy soha életemben nem sportoltam igazán. Ez már általános iskolában elkezdődött, amikor testnevelő tanárom valahogy olyan késztetést érzett magában, hogy a kis eminensnek titulált tanulót a falusi iskolában, akinek a szüleit, nagyszüleit mindenki ismerte. Nagyapám, mint a volt főagronómus elég nagy tiszteletnek örvendett és próbálta kis unokáit egy olyan szellemiségben nevelni szüleimmel együtt, amit édesanyjától látott. A lányok így megpróbálkoztak a balettal (ez nekem nem ment annyira, viszont unokahúgaim jeleskednek ezen a területen), zongorázni tanultunk,németül és franciául, főleg a humán területeken jeleskedtem, szóval ahogy egy volt professzorom mondta, olyan igazi 19. századi nemes kisasszonyoknak kijáró nevelést próbáltak megvalósítani. Ebből adódóan a testnevelés, mint olyan nem igazán tartozott nagy kedvenceim közé, hisz mindig utolsó voltam a sorban, a futásban mindig az utolsók közt értem célba és csak azt hallgattam, hogy na itt legalább látszik, hogy én sem vagyok aztán mindenben kitűnő, ezért szép lassan eluralkodott bennem az érzés, hogy ez nem jó.

A szavak zsarnokságáról
avagy szerkesztői levél a Föld napja alkalmából


Sokan kérdezték tőlem az elmúlt 3-4 hónapban, hogy miért nem került fel több írás a weblapunkra. Válaszolhatnék hivatkozással mindenféle egyéb tevékenységünkre és elfoglaltságunkra, azonban saját nevemben azt kell mondanom, hogy már fojtogatott a szavak zsarnoksága.

szerk.level


Az elmúlt években mindenki írt, gyakran még az is, akinek a magyar helyesírással alapvető gondjai vannak, azonban a virtuális térben a blogok, kommentek lehetőségeit felhasználva szabadon és kontroll nélkül jutatta kifejezésre véleményét. Egy picit magányosan kavarogtam már a szavak sűrűjében, egyre komolyabb energiát igényelt az, hogy az ocsú között búzára akadjak. Néha találtam, de be kell vallanom, azt is inkább könyvek társaságában.

2018. február 21. Szerda
Eleonóra, Norina

Aktuális kérdés

Hogyan tetszik az oldalunk?
  • Szavazatok: (0%)
  • Szavazatok: (0%)
  • Szavazatok: (0%)
  • Szavazatok: (0%)
Összes szavazat:
Első szavazat:
Utolsó szavazat:
 
Powered by Sexy Polling
 

Életmód