"... aki sokat olvas és sokat utazik, sokat lát és sokat tud."
                        (Cervantes)

Könyvek

Szabó László: A sárember kora I.

Írta: 2017. április 22., szombat 22:47

Szabó László: A sárember kora I.

Ne kelljen a sajátod, mindig csak a másé!

Amennyiben lenne egyszer valaki, aki késztetést érezne rá, hogy megkérdezze tőlem, mit tennék be bőröndömbe egy távoli, lakatlan szigeten töltendő hosszabb kényszerpihenőre, kész válasszal szolgálnék: egy metszőollót (fantáziámban ugyanis dús növényzetű egzotikus sziget szerepel, nem pedig kopár kőhalmok) és egy rakás könyvet. Utóbbiak között ott lenne Szabó László sorozata, melynek darabszáma csak száműzetésem időpontjában lenne meghatározva, ugyanis a Moneypulációval nyitó trilógia tudomásom szerint immár öt megírt kötetet foglal magába. 2017 elején látott napvilágot a sorozat második része, ami már a címében is rendkívül beszédes „A sárember kora I.” címet viseli.

sarember1

Szabó László: Moneypuláció!!! – avagy Hollywood a jövőbe lát?
Reflexió

Egyik kedvenc olvasmányom a Harry Potter sorozat (kérem, senki ne húzza most az egeret a jobb felső sarok X jele felé), aminek egyik mondata mélyen megragadt bennem: „a pálca választja a varázslót”. Időközben megtanultam, hogy az autó pedig a sofőrt, az út az utasát; vagyis, ami összetartozik, az összeforr. Ezért hiába nem rendelkezem továbbra sem televízióval és jó ideje kerülöm a mozikat, ha az élet utamba sodor egy médiát érintő írást, akkor elolvasom, mert megtanultam, hogy az információ is megtalálja a neki kellő személyt. Így érdeklődéssel és őszinte kíváncsisággal vettem kezembe Szabó László „Moneypuláció!!! – avagy Hollywood a jövőbe lát?” sokat ígérő címet viselő könyvét, amely egy trilógia első részét képezi.
Viszonylag hamar kiderült, hogy a könyvben majdnem olyan elképzelt világ bontakozik ki előttünk, mint Harry Potteré, csakhogy utóbbit eleve mesének, fantasztikumnak tartunk, előbbit viszont valóságnak.


Gondolkozz, amíg még legális

 

Moneypulacio1

A barátokban az a legjobb, hogy bár az általános értékeink, szemléletünk hasonló, vagy kifejezetten egyforma, mégis más sorsot élnek, és gyakran olvasnak olyat, amit mi még nem, és felhívják a figyelmünket a könyvre, ami „biztos, hogy tetszeni fog Neked!" Ez volt az alaphelyzet, amiben kölcsönkaptam elolvasásra Mario Puzo A szicíliai című regényét. (Igaz, ebben a könyvben az a szó, hogy "barát", némiképp mást jelent, mint az általános felfogás.)
Na meg a magyar valóság, amiben az ember időnként az érzi, hogy a maffia hálójában vergődik...


A szicíliai egy lebilincselő olvasmány, ami akkor is megragadja az ember figyelmét és gondolatait, ha alapvetően nem kedveli a maffiatörténeteket.

Scan10003

Mr. Darcy

Írta: 2014. augusztus 15., péntek 19:42

Úgy gondolom, leírva ezt a nevet, szinte mindenkinek, jobban mondva a társadalom azon részének, aki tudja, pontosan miről és kiről is beszélek, ugyanaz a kép jut eszébe és ezen nincs is mit csodálkozni. Tizenöt éves leányzóként álmaim valós megjelenése volt, amikor először láttam a Büszkeség és balítélet című, azóta is klasszikusnak számító sorozatot, de azt hiszem, ezzel nem vagyok egyedül.

Bevallom, nem rajongok a krimikért. Nehéz megmondani, hogy ez a műfaj miért esik kívül az érdeklődési körömön. Valami olyasmi dereng, hogy kétféle krimivel találkoztam. Az elsőnél viszonylag hamar rá lehet jönni, ki a gyilkos és végtelenül unalmas kivárni, mire a nyomozó is ráébred ugyanerre. A másik épp az ellenkezője, az író az orromnál fogva vezet és nem tudom megfejteni a rejtélyt és őszintén szólva, frusztrált leszek. Agatha Christie bűnügyi regényei mindenképpen az utóbbi csoportba tartoznak.


Agatha Christie a világ koronázatlan krimi írója, de írt elbeszéléseket, színdarabokat, rádiójátékokat, verseket, meséket, illetve két önéletrajzi művet, az „Így éltünk Mezopotámiában"-t, és az „Életem" címet viselőket.
Utóbbi elolvasása egy különleges élmény, melyben egy nagyon bölcs, de mégis könnyed stílusú ember képe rajzolódik ki. A könyv tizenöt éven át íródott, és egyáltalán nem száraz, vagy vontatott. Éppen ellenkezőleg, a könyv az életszeretet hirdetője.

Teljesen véletlenül vettem le a polcról Mary Higgins-Clark könyvét. (Rendben, tudom. – Véletlenek nincsenek.) Az 1990-es évek végén, vagy a 2000-es évek elején olvastam utoljára, na jó, először és ez idáig utoljára. A Halálos tánc egy remek krimi. Ugyanakkor egy beszédes mű arról, hogy mennyire megváltozott a világ. S valahol mégis minden a régi maradt, de legalábbis elterjedté vált.

A kis herceg

Írta: 2013. július 09., kedd 14:09

A nők különbözőképpen képzelik el életük hercegét. Azonban, ha azt mondjuk nekik, hogy „a kis herceg”, szinte mindannyian ugyanarra a szőke, kedves fiatalemberre gondolnak.

2018. február 21. Szerda
Eleonóra, Norina

Aktuális kérdés

Hogyan tetszik az oldalunk?
  • Szavazatok: (0%)
  • Szavazatok: (0%)
  • Szavazatok: (0%)
  • Szavazatok: (0%)
Összes szavazat:
Első szavazat:
Utolsó szavazat:
 
Powered by Sexy Polling
 

Életmód