Mondjunk le a kaktuszfóbiáról!

Kategória: Faj-ismertetők 2016. április 20., szerda 08:10

Mondjunk le a kaktuszfóbiáról!

Az idei tél megviselte a növénykéimet. Sajnos a veszteséglistám - annak ellenére, hogy sokan hangoztatják, hogy nem is volt igazi tél - hosszabb lett, mint eddig bármikor. Oly sok pótolnivalóm akadt, hogy a virágboltok helyett inkább ismerősi körben néztem szét először. Kellett egy kis idő, mire leesett a tantusz, hogy mi az oka a hiányérzetemnek. - Szinte senkinél nem voltak kaktuszok! Még olyanoknál sem, akik eddig bőszen gyűjtötték.
Az okot mindenki ugyanabban jelölte meg: "a feng shui nem támogatja a kaktuszok tartását, mert szerencsétlenséget hoznak".
Megdöbbentem, hogy az összes ismerősöm a feng shui szerint él és rendezkedik be. Valami miatt mégsem sugárzik róluk az a fajta harmónia és boldogság, amit a szakirodalom ígér a kaktuszok távol tartása esetén...

kaktusz3

 

Kaktuszok és a feng shui

 

A feng shui különböző irányai eltérően vélekednek a kaktuszokról. Van, amelyik szerint teljesen száműzni kell az életterünkből, mert tüskéi megtörik az életerő, a csí áramlását, illetve a rossz energia, a sá csí terjedését segítik. Más nézet a "megtűrt" kategóriába osztja, de csak és kizárólag ott, ahol védelmi funkciókat tudnak ellátni, a konyhában és a hálóban pedig semmi esetre sem engedi elhelyezni. A harmadik nézet, a legmegengedőbb és sajnos legkevésbé ismert, azon a véleményen van, hogy nem kell megválni kaktuszainktól, hanem csak minden nap meg kell kérni őket, hogy tüskéi engedjék be a hasznos energiákat, ugyanakkor védjenek meg minket az ártó szándéktól. Azt viszont hangsúlyozzák, hogy minden nap lelkükre kell kötni feladatukat és meg kell nekik köszönni segítségüket.

 

Miért jó kaktuszt tartani?

kaktusz 1

Azt hiszem, a kínai hiedelmek ellenére megéri kaktuszt tartani, mivel
1. Rendkívül strapabíró növényekről van szó, amelyek sikerélményt okoznak a kezdő növénybarátoknak is
2. Könnyen szaporíthatóak
3. Változatosak - a kaktuszfélék családjába közel kétezer kaktusz tartozik
4. Gyönyörű virágokkal hálálják meg a törődést
5. Akár ingyen is hozzáférhetőek
6. Segítik a szociális kapcsolatok kiépülését - ehhez csak annyira van szükség, hogy beszélgessünk másokkal és felelevenítsük a cserekereskedelem fogalmát és szellemiségét. Ez utóbbit ne becsüljük alá! A szobanövények ára kínosan felfelé kúszik és a virágboltokban méregdrágán beszerzett növények esetén sincs garancia arra, hogy valóban életképest vásároltunk, illetve bírni fogja-e lakásunk klímáját.
Jegyezzük meg azt is, hogy a szobanövények téli gondozása egyre nehézkesebb feladat, hiszen legtöbbünk ott "csal" (értsd: spórol) a fűtésen, ahol tud, márpedig a legtöbb szobanövény egyenletes, 18-20 fok közötti hőmérsékletet igényel a tél folyamán is. A kaktuszok azonban nem!

 

kaktusz2

 

 

Tényleg egyszerű a tartásuk?

 

Mivel rengeteg változata van, nem állíthatjuk, hogy mind kezdő növénytartó ápoló kezei közé engedhető, sőt... de jelentős részük valóban jól bírja a szélsőséges viszonyokat, hiszen egész felépítésük erre specializálódott.
Néhány általános érvényű tanács a gondozásukhoz:
1. Víz - nyugalmi időszakban szinte egyáltalán nem szabad öntözni! Azonban tavasztól már igényli a vizet, a nyár folyamán intenzíven is, mert csak megfelelő vízmennyiség megkapása esetén hoz virágot
2. Páratartalom - ez fajtánként eltérő, de legtöbbjük nem érzékeny a levegő páratartalmára
3. Napfény - mivel a sivatagok növénye, bátran jöhet! Sőt akkor érzik legjobban magukat, ha napi hat órán át napsütés éri őket. Azonban ha télen olyan helyen tároljuk őket, ahol kevés fényt kapnak, akkor tavasszal érdemes lassan hozzászoktatni őket a napfényhez, ellenkező esetben képesek leégni.
4. Talaj - vannak speciális kaktuszföldek, de keverhetünk az általános virágföldhöz homokot
5. Tél - pihenést igényel! Legtöbbjüknek 5-10 C közötti hőmérsékletre van szükségük, amit pincében vagy nem fűtött helyiségben is biztosíthatunk nekik. Amennyiben nem áll ilyen helyiség a rendelkezésünkre, akkor a szobában is áttelelnek, de ne a fűtőtest mellé helyezzük. A téli pihenő alatt szinte egyáltalán ne, vagy csak nagyon jelképesen öntözzük, különben meggyilkoljuk, de legalábbis nem valószínű, hogy virágozni fognak.

 

kaktusz4                          kaktusz5

 

Érdekes tények a kaktuszokról:


- Őshazájuk az amerikai földrész, Kanadától a Tűzföldig a sivatagos és félsivatagos tájak jellemző növénye.
- Mexikó indiánjai a kaktuszt isteni eredetűnek tartották. Fontos szerepet játszottak a történelemben, a gazdálkodásban és a vallási szertartásokon.
- Amerika őslakói fogyasztották a húsát, gyümölcsét, levelét. A nagyméretű kaktuszokat az építkezéseknél gerendaként használták fel.
- A legkönnyebben oltható növények.
- Sokszor száz évnél is tovább élnek.
- Általában egy nap, vagy egy éjszaka tart a virágjuk.
- A kutyatejfélék változatos növénycsaládjának sivatagban élő fajai teljesen kaktusz formát vettek fel (pl. Western kaktusz).
- Fontos szerepet játszanak korunk kozmetikai iparában (festékanyaguk és kocsonyásodó levük).

Az íráshoz mellékelt képek édesanyám kaktuszgyűjteményéből származnak, és a feng shui nézeteit figyelmen kívül hagyva beszerzek belőlük én is párat. Kedves Olvasóinkat is arra biztatjuk, hogy mondjanak le negatív előítéleteikről, és engedjék, hogy a sivatagok növényei -újra- örömet hozzanak az életükbe!

 

kaktusz6

 

Kapcsolódó korábbi írásaink:


A karácsonyi kaktusz gondozása
Agávé
A szobanövények ápolásáról

Utoljára frissítve: 2016. április 20., szerda 13:26
2018. április 20. Péntek
Tivadar, Odett

Aktuális kérdés

Hogyan tetszik az oldalunk?
  • Szavazatok: (0%)
  • Szavazatok: (0%)
  • Szavazatok: (0%)
  • Szavazatok: (0%)
Összes szavazat:
Első szavazat:
Utolsó szavazat:
 
Powered by Sexy Polling
 

Életmód