Pénzszerző hiedelmek és szokások

Kategória: Feng Shuink 2016. december 29., csütörtök 13:26


A pénzhez, mint a szerencse, a jólét forrásához, kapcsolódóan az általános fizetőeszközként történő bevezetése óta eltelt évszázadok során világszerte számos hiedelem kötődik. Különösen aktuálisnak érezhetjük a pénzügyeink rendezését ebben az év végi időszakban, így hát jövőbeli gazdagodásunk érdekében ezúttal pénzhozó hiedelmeket és szokásokat gyűjtöttünk össze:

Penzre fel2


- Balszerencsét hoz, ha egy írással felfelé néző pénzdarabot felveszünk, ha viszont a fej van felül jó szerencsét jelent.


- Jó ómen pénzt találni a földön, mert egész nap szerencsés lesz a megtaláló, mondják az angolok.


- A törökök szerint, hogy a balesetet szenvedett embert ne érje újabb csapás, egy csipet sót vagy egy pénzérmét kell a feje körül köröztetni.


- Általános hiedelem, hogy ha az ember bal tenyere viszket, hamarosan pénzt kap, ha a jobb, pénzt fog kiadni.


- Valakinek egy üres erszényt ajándékozni azt jelenti, hogy az ajándékozó sohasem lesz gazdag. Ha azonban az erszénybe egy pénzdarabot tesz, akkor szerencsére számíthat.


- Az oroszoknál sem helyes pénztárcát ajándékozni, ez csak akkor elfogadott, ha előzőleg az ajándékozó tett bele egy pénzdarabot, egyébként az ajándék pénzhiányt okoz a közeljövőben. A csehek egy halpikkelyt tesznek pénztárcájukba, hogy az sohase ürüljön ki.


- Bevett szokás, hogy ha több pénztárcánk van, amelyiket éppen nem használjuk, néhány aprópénzzel tegyük el.


- Pénzt hozhat házunkhoz, ha a bejárat mellett egy szép edényben gyűjtjük az aprópénzt.


- Menyétbőrös pénztárcában pénzt tartani, a jószerencse záloga, mert gazdasági biztonságot jelent.


- A brazilok szerint, ha az ember erszénye a padlón vagy földön hever, a pénze könnyen eltűnhet belőle, és soha nem fogja megtudni, hogy hová lett.

Penzre fel3


- A mexikóiak, ha meg akarják tartani pénzüket, sohasem teszik a pénztárcájukat a padlóra, mert a padló a poklot s egyben a balszerencsét reprezentálja. Egy másik mexikói babona szerint az asszonyok aranyszalaggal átkötött piros szövetbe csomagolt fokhagymát tesznek erszényükbe, hogy el ne lopják tőlük.


- A görögök úgy tartják, hogy a pénz vonzza a pénzt, ezért sohasem ürítik ki teljesen a zsebüket, pénztárcájukat, erszényüket és sohasem nullázzák le bankszámlájukat. Mindig hagynak pár érmét benne, vagy egy kis összeget rajta. Szintén jó szerencsét hozónak tartják, ha az ajándékba kapott erszényben egy vagy két pénzérmét találnak.


- Az indonézek – az anyagi csőd elkerülése érdekében – óva intenek, hogy bármit is éjszaka fizessen ki az ember.


- Elterjedt szokás, hogy az emberek – miközben kívánnak valamit – a kútba vagy szökőkútba egy fémpénzt dobnak. Azt várják, hogy ettől teljesül a kívánságuk, mely a legtöbbször az, hogy visszatérhessenek arra a helyre.


- Pénzre lehet számítani: ha valamelyik családtag feldönti a cukortartót; ha a rizs gyűrűt képez a főzőedény széle körül, vagy ha a tealevelek a teáskanna tetején lebegnek.


- Aki mindig a kávé előtt teszi a cukrot csészéjébe, sok pénze lesz, vélik a brazilok.


- Az azeriek úgy vélik, mindig lesz pénzük, ha elégetik a hagyma héjakat vagy, ha elégett gyufaszálat találnak, és azt felszedik.


- Az oroszok szerint, aki fütyörészik a lakásában, futhat a pénze után.


- Sok pénz áll a házhoz, ha a lehullott eső buborékossá válik.


- Pénzhez jut az ember akkor is, ha hulló csillagot lát és háromszor hangosan kimondja a „pénz” szót.


- Ha a kimosott férfi zoknit a lábfej felőli résznél csíptetik fel, azt jelenti, hogy az illető kezéből kifolyik a pénz.


- Sohasem megy tönkre anyagilag, aki a levéltárcájában egy papírba csomagolt pénzdarabot vagy bankjegyet hord.


- Egész évben lesz pénze annak: aki szilveszter éjfélkor a kezébe vesz egy pénzdarabot, letérdel és imádkozik; aki az újév napján kapott pénzt nem költi el.


- Egész héten gyarapodni fog, aki megtartja a hétfőn kapott pénzt.


- Pénzügyekben szerencsét jelent: ha állati ürülékbe lépünk; ha lyukas pénzdarabot találunk, és azt eltesszük; ha pirospaprikával tömött kis tasakot hordunk a nyakunkban.


- A feng shui azt tanácsolja, hogy vegyük körbe magunkat kerek levelű növényekkel, melyek a pénzérmékre emlékeztetnek és ezáltal pénzt hoznak otthonunkba.

 

Penzre fel
Álmaink és a pénz:


- Pénzről vagy pénznyereségről álmodni a siker és a vagyonosodás elérhetőségét jelzi.


- Pénz elvesztéséről álmodni, átmeneti zavarokat, boldogtalanságot jelent a családi életben, és visszaesést a vállalkozásban.


- Pénz ajándékozása álomban, a szeretet adásával azonos módon értékelendő. Az álmodó keresi a szeretetet.


- Pénztelenségről álmodni, a társadalmi státusz elvesztésétől való félelmet jelzi. Az álmodó híján van azon képességeknek, melyek céljai eléréséhez szükségesek. Azt is jelezheti, hogy túlságosan sokat foglalkoznak vele, vagy ellenkezőleg, teljesen elhanyagolják az illetőt.


- Pénzlopásról álmodni, veszélyre figyelmeztet, és óvatosságra int. Pozitív értelmezésében viszont arra utal, hogy az illető – erőfeszítéseinek köszönhetően – végül képes lesz szert tenni az általa értékesnek tartott tulajdonságokra.


Forrás:
Saját gyűjtések
Rosta E.–Rábai A. (összeáll.): Hiedelmek, hagyományok, babonák a világ minden tájáról. Korona Kiadó, 2007.

Utoljára frissítve: 2016. december 29., csütörtök 13:53
2018. február 21. Szerda
Eleonóra, Norina

Aktuális kérdés

Hogyan tetszik az oldalunk?
  • Szavazatok: (0%)
  • Szavazatok: (0%)
  • Szavazatok: (0%)
  • Szavazatok: (0%)
Összes szavazat:
Első szavazat:
Utolsó szavazat:
 
Powered by Sexy Polling
 

Életmód