"... aki sokat olvas és sokat utazik, sokat lát és sokat tud."
                        (Cervantes)

A barátok és azok barátai - Mario Puzo: A szicíliai

Írta:  2014. november 11., kedd 14:39

A barátokban az a legjobb, hogy bár az általános értékeink, szemléletünk hasonló, vagy kifejezetten egyforma, mégis más sorsot élnek, és gyakran olvasnak olyat, amit mi még nem, és felhívják a figyelmünket a könyvre, ami „biztos, hogy tetszeni fog Neked!" Ez volt az alaphelyzet, amiben kölcsönkaptam elolvasásra Mario Puzo A szicíliai című regényét. (Igaz, ebben a könyvben az a szó, hogy "barát", némiképp mást jelent, mint az általános felfogás.)
Na meg a magyar valóság, amiben az ember időnként az érzi, hogy a maffia hálójában vergődik...


A szicíliai egy lebilincselő olvasmány, ami akkor is megragadja az ember figyelmét és gondolatait, ha alapvetően nem kedveli a maffiatörténeteket.

Scan10003


A könyv főhőse Salvatore (Turi) Giuliano, akit 1943 szeptemberében a hatóságok sajtcsempészés közben tetten érnek és ő büszkeségéből fakadóan lelövi a csendőrt. Barátja megmenekíti és túléli az őt ért –egyébként minden szempontból halálos - sebesülést. A lábadozás közben az antik szobor szépségű, bátor, tetterős és intelligens fiatal fiú úgy dönt, hogy a szegények és elnyomottak védelmezője lesz. Eleinte a római kormány, majd a „barátok barátai" ellen tevékenykedve próbálja meg a szicíliaiak életét jobbá tenni. Mindezzel magára vonja a kormány és az árnyékkormányként működő maffia haragját. A hegyekben bujkáló bandájához egyre többen csatlakoznak, ami azzal jár, hogy egyre többen lehetnek közülük árulók....


Az Amerikai Egyesült Államokba visszatérni készülő Michael Corleone pedig azt a megbízást kapja édesapjától, hogy menekítse ki Amerikába Turi Giulianót és a híres testamentumát.


Szenvedély, erkölcsi szilárdság, szerelem, barátság mellett megismerhetjük Szicília történelmét úgy, ahogyan a történelemkönyvekből soha. A szerző bemutatja, miként alakult ki a maffia (a szó egyébként arab eredetű és azt jelenti, hogy „kegyhely"), és megérthetjük a szicíliaiak – római kormány – maffia között szövődött íratlan szabályokat.


Salvatore Giuliano egyébként valóságos személy, 1922-1950 között élt. Valóban a hegyek között bujkált szabadcsapataival, de a lakossághoz kevésbé volt jólelkű, mint ahogyan azt a néphagyomány megőrizte.

 

salvatore giuliano


A fényképen jól látható gyűrűnek egyébként szintén megvan a maga kalandos története....


Egy könnyen megszerethető fiatalember lép ki a könyv lapjairól, és drukkolunk, hogy a sikerüljön eljutnia Amerikába, önmagunk érdekében is, hogy elhihessük, szabad és érdemes bizalommal lenni mások iránt...

2018. január 21. Vasárnap
Ágnes

Aktuális kérdés

Hogyan tetszik az oldalunk?
  • Szavazatok: (0%)
  • Szavazatok: (0%)
  • Szavazatok: (0%)
  • Szavazatok: (0%)
Összes szavazat:
Első szavazat:
Utolsó szavazat:
 
Powered by Sexy Polling
 

Életmód