"... aki sokat olvas és sokat utazik, sokat lát és sokat tud."
                        (Cervantes)

Mr. Darcy

Írta:  2014. augusztus 15., péntek 19:42

Úgy gondolom, leírva ezt a nevet, szinte mindenkinek, jobban mondva a társadalom azon részének, aki tudja, pontosan miről és kiről is beszélek, ugyanaz a kép jut eszébe és ezen nincs is mit csodálkozni. Tizenöt éves leányzóként álmaim valós megjelenése volt, amikor először láttam a Büszkeség és balítélet című, azóta is klasszikusnak számító sorozatot, de azt hiszem, ezzel nem vagyok egyedül.


Ettől kezdve már számolni sem lehet, hányszor néztem végig és ez a tevékenység éves programjaim szerves részét képezi, ráadásul a családban a történet másik nagy rajongója az édesapám, aki mint lányos apa, előszeretettel nevetgél Mr. Bennet mindennapjain. Természetesen kedvenc jeleneteink is vannak, és már előre tudjuk, mikor mi következik. Az ő legkedvesebb pillanatai közé tartozik, mikor Mr. Bennet választás elé állítja Elizabeth-et abban az esetben, ha elfogadja Mr. Collins, a kissé esetlen rokon házassági ajánlatát és így apját többé nem láthatná. Azt hiszem ez az én édesapámról is egész sokat elárul...

 

 

Mr Darcy

 


A történet elmesélésébe nem kezdenék, aki ismeri, úgyis tudja miről is van szó, viszont aki még sosem találkozott az öt Bennet lány és lovagjaik életével, annak csak ajánlani tudom és nem csak az egyik főszerepet, Mr. Darcyt játszó fiatal Colin Firth miatt! Bár kétségtelen, mindenkinek, aki a női nemhez tartozik, valószínűleg mélyen a retinájába és emlékeibe égett a tóba vetődő és abból csurom vizesen kisétáló Mr. Darcy alakja, de ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a regény, mely Jane Austen remekművei közé tartozik, hűen tükrözi a 19. század eleji angol társadalom jellegzetességeit. A korszakban az alsóbb nemesi réteghez tartozó, fiútestvérrel nem rendelkező lányok és családjuk nehézségeit, az anyák praktikáit a minél tehetősebb férjek „vadászata" során és mit jelentett a családra nézve egy gyermek nem éppen illendő viselkedése.


Ma már nem igazán tudjuk elképzelni, milyen lehetett és a világ egyes részein még ma is milyen az, amikor az ember és kimondottan a nők szabadságát azon a területen korlátozzák, amely az egész életükre kihat. Ha nem választhatod szabadon, kivel élj és kit szeress. Természetesen sokféle élethelyzet akad, a regény és a belőle készült filmsorozat azonban jól végződik és a két idősebb lány, bár mindenféle nehézség és kezdeti ellenszenv után, megtalálja a boldogságot.

 

Hölgyeim, nem kell tehát feladni, a remény mindig él, és ahogy édesapámmal mondjuk, majd ad nekem is az isten egy fák mögül vizesen kisétáló Mr. Darcyt, de ha „csak" egy Királyfi vagy egy Hős Lovag jut, az se baj!


Rószegh Lili

2018. január 21. Vasárnap
Ágnes

Aktuális kérdés

Hogyan tetszik az oldalunk?
  • Szavazatok: (0%)
  • Szavazatok: (0%)
  • Szavazatok: (0%)
  • Szavazatok: (0%)
Összes szavazat:
Első szavazat:
Utolsó szavazat:
 
Powered by Sexy Polling
 

Életmód