Mindennapjaink tele vannak apró, de gyakran bosszantó, máskor vicces mozzanatokkal. Különböző ügyeink intézése során nem egyszer érezhetünk magunkon mesemotívumokat. Egy-egy hivatali ügy elintézése szükségelteti a három napot, s az intézmény oly’ messze van tőlünk, mintha túl lenne az Óperencián.

[bővebben]

A meditatív vezetés

Kategória: Közlekedünk 2013. december 09., hétfő 20:05

Meditativ kozlekedes1A cím elsőre talán különösnek hangzik, és valami új meditációs technikára gondolunk. Azonban nem erről van szó, hanem mindennapjaink autóvezetéséről. Sokan érzik azt, hogy a vezetés megnyugtat, ellazít, kikapcsol. Így is van, de azért fokozott óvatossággal közlekedjünk!
Rovatunkban kicsit kitekintünk a megszokott „sok fura ember van az utakon" konklúziónkból. Vannak mozzanatok, amik evidensek autóvezetés közben, de életvezetéskor nem, hiába töltenek meg könyvtárakat az okos tanácsok. Lássunk hát néhány párhuzamot a keleti életbölcsességek és az autóvezetés közbeni magatartások között.

1. Itt és most


Mindenki ismeri ezt a tanácsot, még akkor is, ha soha életében nem próbált relaxálni. Az Itt és most felfogás, avagy az, hogy a jelenben éljünk, sokak számára ismerősen cseng. A távoli múlt, vagy a megfoghatatlan jövő helyett a jelenre koncentráljunk. A vezetés közben éppen ezt csináljuk, hiszen nem szabad túl előre gondolkodnunk, hogy mi lesz egy bizonyos (veszélyesebb) szakaszon, de azon sem éri meg sokat agyalni, hogy kilométerekkel korábban milyen szituációban voltunk. A jelenben kell lennünk, az adott útszakaszra figyelve, hogy a lehetőségekhez képest a legjobban oldjuk meg a felmerülő helyzeteket.


2. Elengedés

Meditativ kozlekedes2
Igen, a korábban történt helyzet elengedése. Ránk dudáltak? Anyáztak? Bemutattak? Nem jól oldottunk meg egy helyzetet, de semmi komoly gond nem lett belőle? És? Szabad ezen rágódnunk egész nap? Hát persze, hogy nem... Elengedjük... különben soha többet nem ülnénk autóba. Nem csak a nők, a férfiak is képesek igencsak rizikós viselkedésre. S ők sem járnak pszichológushoz csak azért, mert a közlekedés többi résztvevője feltehetőleg csúnya szavakat kántált maga elé. Autón kívül pedig sokszor az életben parkoló pályán vagyunk, mert görcsösen ragaszkodunk dolgokhoz, amiket mindannyiunk érdekében el kellene engednünk.


3. Társas játék


Minden mindennel kölcsönhatásban áll. A közlekedés valamennyi résztvevőjét láthatatlan szálak kapcsolják össze. Valakivel történik valami, mi pedig akár órákon át ülhetünk miatta egy dugóban. Nem minden rajtunk múlik. Ugyanakkor tetteinkért, döntéseinkért vállalni kell a felelősséget. Muszáj másokra is figyelnünk, de nem szabad hagynunk, hogy elvonják a figyelmet önmagunkról.


4. Cél


Következetesen menni a kitűzött cél felé. Még ha tudjuk, hogy lesznek is olykor vargabetűk, akkor is megyünk, céltudatosan előre. – Máskor is viselkedünk így...?


5. Adni, hogy kaphassunk


Próbálunk, ha nem is túl udvariasak, vagy szélsőségesen előzékenyek lenni, de az általunk normálisnak kijelölt határokon belül maradni. Szívünk mélyén hiszünk abban, hogy ha „jófejek" vagyunk, akkor velünk is azok lesznek, ugyanakkor tudjuk jól, hogy másoktól fogjuk ezt visszakapni. Az életben szintén éppen így van, a segítség mindig messzebbről jön, mint azt várjuk.

 


Gondolkodjunk el ezeken, de azért ne merengjünk nagyon magunk elé (na jó, vasúti átjárónál piros lámpa esetén picikét megengedett), felejtsük el a lótuszülésbe vetülést parkolóhely keresése közben! Az életre vonatkozóan pedig nekem is lenne még itt egy jó tanácsom búcsúzóul: „attól még, hogy a forgalommal szemben haladsz, nem biztos, hogy a többiek mennek a jó irányba".

Utoljára frissítve: 2014. január 18., szombat 13:51
2018. április 20. Péntek
Tivadar, Odett

Aktuális kérdés

Hogyan tetszik az oldalunk?
  • Szavazatok: (0%)
  • Szavazatok: (0%)
  • Szavazatok: (0%)
  • Szavazatok: (0%)
Összes szavazat:
Első szavazat:
Utolsó szavazat:
 
Powered by Sexy Polling
 

Életmód