Mindennapjaink tele vannak apró, de gyakran bosszantó, máskor vicces mozzanatokkal. Különböző ügyeink intézése során nem egyszer érezhetünk magunkon mesemotívumokat. Egy-egy hivatali ügy elintézése szükségelteti a három napot, s az intézmény oly’ messze van tőlünk, mintha túl lenne az Óperencián.

[bővebben]

Az éjszakai vezetésről

Kategória: Közlekedünk 2015. január 25., vasárnap 17:13

Bevallom sokáig azt hittem, hogy csak számomra – és úgy általában a nők számára - jelent az éjszakai vezetés egyfajta félelemgyakorlatot. Bőszen kérdezgettem róla vezetésben nagy rutinnal rendelkező férfiakat, és kiderült, nem csak nekem jelent kihívást a vezetésnek ez a fajtája, sőt a férfiak nagy része legalább annyira nem szereti, mint a nők.

Ejszakai vezetes3Nyilvánvalóan nem, hiszen a külvilágból származó információink jelentős része, akár 90%-a látás útján kerül birtokunkba, márpedig a sötétben éppen ez az arány redukálódik le.

A téli időszakban a sötét órák számának növekedése miatt gyakorlatilag már a délután közepétől az esti/éjszakai vezetés körülményei között találjuk magunkat. Ilyenkor a (szemerkélő) köd, az eső, a havas eső tovább csökkenti látási viszonyainkat. Ráadásul a „farkasvakság” jelensége nemcsak az ebben a betegségben ténylegesen szenvedőknél lép fel, hanem sokan nehezen alkalmazkodnak a szürkületbe és félhomályba boruló terephez.
Autós oktatóval, hivatásos sofőrrel és az utca emberével konzultálva foglaljuk össze, mire kell fokozottan figyelni az éjszakai vezetések során.

Ne felejtsük el, hogy a legtöbb közlekedési baleset naplemente után történik!


1. Fény


Vagyis ennek hiánya, amit megpróbálunk autónk világítóberendezéseivel pótolni. Mindannyian tudjuk, milyen az, amikor a sötétben haladva minden irányból elvakítanak minket a többiek. Ilyenkor a középső tükröt érdemes megdönteni, mert így továbbra is látjuk mi történik mögöttünk, de mégsem égeti ki az utánunk haladó lámpája a szemünket.
A szemből jövő reflektor szintén elvakít minket. A gyakorlati etikett szerint amint meglátjuk a szemben haladó reflektorát, vegyük le a sajátunkat, és a másik fél is így fog tenni. Amennyiben nem ez történik, kapcsoljuk vissza a sajátunkat és várjuk meg, amíg a másik autós leveszi a sajátját. Ezzel együtt csökkentsük a sebességünket is!
Semmiképpen se nézzünk bele a szemből jövő lámpájába!
Azt is vegyük figyelembe, hogy a perifériális látásunk éjszaka nem elég éles.

 


2. Megfelelő sebesség


Lerágott csontnak tűnhet, de mégis fontos hangsúlyozni, hogy a nem kielégítő látási viszonyok miatt mindenképpen kisebb utazósebességet kell megválasztani, főként városi terepen kívül. Éjjel gyorsabbnak érzékeljük a sebességet, mivel nem látunk úgy előre. Egyébként is sokkal nehezebben tudjuk megállapítani a távolságokat, ezért a szokottnál körültekintőbben előzzünk!
Növeljük meg a követési távolságot.

 


3. Útburkolatok, táblák


Optimista oktatónk arra hívja fel a figyelmet, hogy ősztől ugyan kellemetlenebbek a közlekedési viszonyok, de a lombhullatás után sok olyan tábla is láthatóvá válik, amit korábban a zöld ágak eltakarnak.
Sötétben jobban látszanak a táblák, a nappali rutintól eltérően fokozottabban vegyük őket figyelembe!
Azok, akik sokféle rendű és állapotú utakon vezetnek, tapasztalhatják, hogy mennyivel könnyebb sötétben is ott közlekedni, ahol az útburkolatok rendesen fel vannak festve. A felezővonalhoz könnyen igazíthatjuk magunkat és jól láthatjuk, merre halad az út. Sajnos a festések sok helyen hiányoznak, itt haladjunk lassabban és vigyázzunk a kanyarokban! Az út szélén lévő fehér vonalnak kellene minket vezetnie minket, de ilyet csak a jó/jobb utakon találunk.
Sokan szeretnek úgy vezetni, hogy a felezővonal az autó hasa „alatt van”. Ez sok szempontból logikus, de azért vegyük figyelembe, hogy nem csak mi közlekedünk!

Ejszakai vezetes2


4. Vadveszély


A vadveszélyre figyelmeztető táblákat sokan figyelmen kívül hagyják, de aki már látta mire képes egy őzzel történő ütközés, az komolyan veszi az intő jelet. Az állatok éjszaka aktívabbak, gyakran járnak csoportosan, ezért amint fénylő pontpárt érzékelünk az úton vagy az útszélén, azonnal lassítsunk.

 


5. Látni és látszani


Különösen fontos éjszaka! Tisztítsuk meg a fényszórókat és ellenőrizzük, hogy megfelelően vannak-e beállítva. Tisztítsuk meg a szélvédőt és az irányjelzőket is.
A fokozott szigor ellenére is találkozhatunk éjszaka kivilágítatlan biciklissel, fényvisszaverő mellény nélküli gyalogossal, extrém esetben világítás nélküli traktorral is.
A pozitívum az, hogy jobban látjuk az előttünk haladó féklámpáját és irányjelzését.

 


6. Fáradtság


A látási viszonyok miatt szemünk és agyunk hamarabb fárad el, mint nappal. Az éjszaka sokat vezető hivatásos sofőr azt tanácsolja, amint érezzük magunkon a fáradtság jeleit, álljunk meg a megfelelő helyen pár percre, szükség esetén hosszabb időre (!) pihenni. Szálljunk ki az autóból, mozgassuk át a tagjainkat. Mindig legyen nálunk víz. Az élénkítő szerek fogyasztásával legyünk mértékletesek.
Akinek nincs rutinja az éjszakai vezetésben, de mindenképpen útra kell kelnie, ha tud, vigyen magával útitársat, aki nem csak szavakkal tartja ébren, hanem a több szem többet lát elv alapján észrevehet olyat, amit mi talán csak később. Ideális esetben olyat válasszunk, akinek átadhatjuk a kormányt.
A kezdeti fáradtság észlelésekor érdemes leengedi kicsit az ablakot. A túl meleg egyébként sem javasolt, mert elbágyasztja a vezetőt.
Ma már mindenről készül kutatás, így arra vonatkozóan is, hogy három óra megszakítás nélküli éjszakai vezetés megfelel annak, mintha részegen ülnénk a volán mögé - állítja egy brit tanulmány. Már kétórányi vezetés az autópályán, sötétedés után ugyanannyira befolyásolja a teljesítményünket, mintha megittunk volna néhány pohárral.

 


7. Navigációs eszközök


Ismeretlen terepen mindenképpen érdemes használnunk, hogy legalább annak segítségével felkészülhessünk rá, mi is rejlik a még sötét szakaszon. Lehetőleg állítsuk éjszakai üzemmódba (ha az autónk típusa engedi, akkor a műszerfalat is), hogy ne terelje el a figyelmünket.

Ejszakai vezetes1


8. Rutin


Eleinte mindenkinek gondot okoz az éjszakai vezetés, de sokan annyira megkedvelik, hogy utána már a nappali „tömeg” fogja zavarni. Adjunk időt magunknak, kis rutinnal bárki belerázódik, még ha továbbra is nagyobb figyelmet igényel, mint a nappali vezetés.

 

Figyeljünk oda, vigyázzunk magunkra és másokra is!

Utoljára frissítve: 2015. január 25., vasárnap 17:35
2018. április 20. Péntek
Tivadar, Odett

Aktuális kérdés

Hogyan tetszik az oldalunk?
  • Szavazatok: (0%)
  • Szavazatok: (0%)
  • Szavazatok: (0%)
  • Szavazatok: (0%)
Összes szavazat:
Első szavazat:
Utolsó szavazat:
 
Powered by Sexy Polling
 

Életmód