Datolyapálma/Phoenix canariensis

Kategória: Faj-ismertetők 2013. november 22., péntek 19:45

Van egy pálmám. Mi egy napon születtünk. A datolyapálmát, pontosabban egy datolya magot nagyanyám ültette azon a napon, mikor én a világra jöttem. Szeretett volna valamit adni nekünk, édesanyámnak és a legújabb kisleánynak a családban, hogy emlékezzünk arra a napra, mikor megpillantottam először a földi világot. Tudtam, hogy a pálma és én összetartozunk. Ez a növény talán azt éli át, amit én. Minden nap együtt lélegzünk és immár több mint harminc éve növekszünk, hogy váljunk valamivé.

Datolyapalma1


Lehet, hogy nincs ezzel összefüggésben, de életem első 25 évében nem ettem datolyát. Nem tetszett, se a formája, se az íze, nem értettem, mit szeretnek rajta a többiek. Talán meg kellett érjek ahhoz, hogy megkóstoljam, miből is lett az a gyönyörű pálma a szobámban. Hozzá kell tennem, hogy azóta sem vagyok egy datolyaevő...évente talán egyszer ráveszem magam, megkóstolok egy kis datolyát, de nem sokat. Senki nem érti, miért, és én sem tudok rá normálisnak tűnő magyarázatot adni.
De ő egyre gyönyörűbb! Most látom csak igazán, az utóbbi években, milyen szép is a datolyám. Amíg nagyanyám élt, gondozta, nevelgette, viszont egyikünk sem tanulta meg, mit is jelent a datolyának ő, mit csinál, hogy nevelgeti. Egy napon nagyanyám elment és mi itt maradtunk. A datolyapálma kezdte gyönyörű zöld színét és leveleit elveszíteni. Egyre sárgább lett és már azt hittük, nincs tovább. Sirattam őt, kivel összekötött drága jó mamikám. Édesanyám viszont nem adta fel és kísérletezni kezdett, mindenféle tápoldattal, öntözési technikával, amitől a pálma új életre kelt. Először csak az egyik levele, aztán a másik és szép lassan észrevettük, hogy a datolya újra nő és egyre gyönyörűbbé válik. Áttelepítettük a szobámba, így még szorosabbá vált a kapcsolatunk és most ágyam mellett növekszik és gyönyörködhetek benne minden áldott nap. Remélem, még sokáig él velem, de tanultam a korábbi hibából és most nekem kell ellesnem, hogyan ápolja, nevelgeti őt édesanyám, aki évek alatt fejtette meg a datolyapálma titkát.


Rószegh Lili

 


A datolyapálma az egyik legismertebb főnixpálma.

A nálunk is kapható datolya magjából viszonylag könnyen szaporítható. A magokat célszerű vízbe áztatni, vagy vízzel átitatott papírzsebkendőbe, vattába tenni.

Gyorsan növekszik, hamar eléri a 1,5-2 méteres magasságot. Ritkán igényli az átültetést. Elég akkor sort keríteni rá, ha teljesen kinőtte a cserepet. A nagyobb példányoknak megfelelő a felszíni talajcsere.

 

Fényigénye: világos helyet igényel, a nem túl erős, közvetlen napsütést is szereti. Nyáron félárnyékos helyre kitehetjük a szabadba.

 

Öntözés: a hiedelmekkel ellentétben nem igényel sok vizet. A pangó vizet mindenképpen kerüljük el! Mérsékelten öntözzük, de a földjét ne hagyjuk teljesen kiszáradni. Télen elég 1,5-2 hetente megöntözni.

 

Hőmérséklet: melegre van szüksége. A téli pihenő időszakában is legalább 12 C-ot igényel.

 

Páratartalom: a száraz, fűtött lakásban gyakran permetezzük meg a leveleit.

 

Datolyapalma2

Odafigyelés mellett jól elviselik lakásainkat...

 

 

Datolyapalma3

... de persze mindig van jobb...

 

Utoljára frissítve: 2013. november 22., péntek 20:29
2018. április 20. Péntek
Tivadar, Odett

Aktuális kérdés

Hogyan tetszik az oldalunk?
  • Szavazatok: (0%)
  • Szavazatok: (0%)
  • Szavazatok: (0%)
  • Szavazatok: (0%)
Összes szavazat:
Első szavazat:
Utolsó szavazat:
 
Powered by Sexy Polling
 

Életmód