Gyűjtünk - Érmék

Kategória: Gyűjtünk 2013. november 22., péntek 09:46

Valamennyi ember szereti a szépet, a különlegeset, az értékeset és bizony a pénzt. S ha mindehhez társul kíváncsiság és szenvedély, akkor érméket kezd gyűjteni. Krajnyák Péter mutatja be érme- és bankjegygyűjteményét.

Ermek00

Az érmék gyűjtésének ötlete már nagyon régre nyúlik vissza. Anyai nagyapám szőlőmunkálatok közben talált egy 1896-os Szent Györgyöt ábrázoló érmét, amelyet nekem adott. Ezután az érme után kezdtem kutatni középiskolás koromban. Közben régi pengőket, forintokat is találtam a nagyszüleimnél. Ekkor azonban még nem gyűjtöttem tudatosan az érméket. Ami talán a kezdeti lökést adta, nem volt más, mint az egyik miskolci régiségvásár körülbelül 3 évvel ezelőtt. Ott beszereztem néhány 5 pengős érmét. Ez elindított egy „visszafordíthatatlan" folyamatot. 2011-ben hallottam egy rádióműsort, ahol reklámoztak egy új érmet, amelyet Magyarország Európai Uniós elnökségének emlékére készítettek. Mindössze 5000 db készült belőle, 3000 Ft-os névértékkel. Valahogy úgy éreztem, hogy meg kell szereznem. Még aznap este sikerült megrendelnem az egyik utolsó példányt. Aztán jött szépen sorba a többi. Magyarország Keresztény Királyai sorozat volt a következő, amely a sokadik Habsburg uralkodót ábrázoló érme után abbamaradt... Rájöttem, hogy ezek az ezüstözött érmék irreálisan drágák, kb. 5000 Ft-os darabárat kezdtem sokallni. Közben megismerkedtem az aukciós weboldalakkal. Eleinte csak Magyarországról próbáltam beszerezni érméket, aztán szépen fokozatosan kiismertem külföldi aukciós portálok működését. Magyarországon nagyon ritka és szép külföldi érméket szereztem be licitálással.

 

Ermek0


Eleinte nem érdekelt az érmék állapota, anyaga. Később azonban és jelenleg is, csak a karcmentes állapot jöhet számításba. A világ minden tájáról szereztem már be érméket, legalábbis minden lakott kontinensről. Egy időben a figyelmem leginkább a Csendes-óceán térségére terjedt ki. Így van színezüst érmém a Fiji-szigetekről, Pitcairn-szigetekről, Samoáról, Tahitiról, Ausztráliából stb...

 

Ermek1


A fémpénzek, emlékérmek mellett elkezdtem bankjegyeket is gyűjteni. Ebből kb. 120 db-om van, a többség hajtatatlan tehát UNC állapotban. Malajziától a Húsvét-szigetig, Nagy-Britanniától – Mozambikig itt is megtalálható a világ legtöbb országa. Némelyiküket szépségük miatt, némelyik darabot földrajzi elhelyezkedésük miatt, míg másokat történeti értékük miatt szereztem be. Mind – mind aukciós forrásból. Általában régiségvásárokon is szétnézek, de az irreális ár visszatart a vásárlástól.

Ermek2
Az érmék közül a személyes kedvenceim a következők: 2012-es Hawaii vulkánok sorozat első darabja (tükörveret), Pitcairn-szigetekről származó 2 dolláros, amelyen a Bounty hajó látható, valamint a Fiji Teknős 1 unciás ezüstérme. Legújabb szerzeményem és kedvencem, már egy előrendelésből származó, 2014-es Kookaburra madarat ábrázoló színezüst, ausztrál ezüstérme. Ez utóbbi a ritkább változat, „csak" 80.000 db készül belőle, szemben az „átlagostól" amelyből kb. 500.000 db készül.


A bankjegyek között is vannak kedvenceim: Maldív-szigetek, Húsvét-sziget (fantáziapénz) és a Cook-szigetekről származó 1987-es 3 dolláros. Ez utóbbit elég nehezen tudtam beszerezni tökéletes állapotban.

 

Ermek3

 

Ermek3.b


Jelenleg már ritkábban vásárolok érméket, viszont amit veszek, annak nagyon sok kritériumnak kell eleget tennie. Legfontosabb dolog: legyen karcmentes, hibátlan állapotú UNC azaz uncirculated. A legjobb az, ami be van csomagolva, laminálva. Legfőbbképpen proof, azaz tükörvereteket gyűjtök újabban. Ezek ritkábbak és értékesebbek. Nem utolsó szempont az anyaga sem az érmének, pl. az ezüstöt nagyon kedvelem. Tökéletes érme: BUNC (brilliant uncirculated), 99,99% ezüst és tükörveret (sajnos ezekből elég kevés van). Bankjegyeknél és érméknél is a legfontosabb feltétel az állapot, a kibocsátott darabszám. Magyarországon nagyon kevesen értékelik a külföldi érméket, bankjegyeket. Viszont külföldön ezeknek komolyabb piacuk van, és általában olyat gyűjtök, amely a külföldiek számára értékes, vagy keresett. Amelyet a világ nagy részén elismernek.


Amikor nem online vásárolom az érméket, akkor a régiségvásáron próbálok jó vásárt csinálni. Volt már rá példa, hogy ritkának és eredetinek tűnő hamisítványokat vettem. Ez csak később derült ki. Most már ki sem mozdulok katalógus, mérleg, nagyító és uv lámpa nélkül... Saját kárunkon lehet a legjobban tanulni. Viszont annak ellenére, hogy egyszer belefutottam néhány hamisítványba nem adtam fel teljesen a beszerzés ezen módját. Online még soha nem csaptak be! A legmegbízhatóbb eladók, a külföldi eladók. Általában az Egyesült Királyságból, Szlovéniából, az USA-ból szoktam érméket és bankjegyeket rendelni. Volt rá példa, hogy Olaszországból érkeztek bankjegyek, de volt olyan is, hogy Ukrajnából.

 

Ermek4


Az érmék kiválasztásának nincsenek szempontjai. Amelyik megtetszik, azt beszerzem. Általában megpróbálom reális áron. Az ár meghatározásához több eszközt is igénybe veszek. A katalógusokban van egy irányár, amelyet be kell szorozni kettővel (minimum). Akkor kapjuk meg a piaci árat. Bele kell kalkulálni a szállítási költséget is, ami sok esetben külföldről ingyenes! Ha megtetszik egy érme, megnézem a katalógus árat, megvizsgálom a forrásokat és a lehető legjobb áron próbálom beszerezni.
Egyelőre nem állok kapcsolatban más gyűjtőkkel és a nyilvánosság elé állás is csak távlati terv. Eddig csak szűk környezetem tudott a hobbimról. Illetve néhány tanítványom. A Megyaszói Mészáros Lőrinc Körzeti Általános Iskolában dolgozom történelem tanárként. Numizmatika szakkört is tartok a gyerekeknek, itt próbálom megszerettetni a tanulókkal ezt a tevékenységet. A szakkörnek van egy blogoldala is: http://webnumizmatika.blogspot.hu/

 

Ermek5


Nem tudom, hogy meddig fogom folytatni a gyűjtést, még nem szeretném abbahagyni. Az érmék, bankjegyek gyűjtését nem csak hobbinak tekintem, hanem befektetésnek is. Remélhetőleg a most beszerzett darabok, később többet fognak érni. Feltéve, ha lesznek olyan gyűjtők, akik hajlandóak ezt megvásárolni.

Krajnyák Péter

Utoljára frissítve: 2013. december 28., szombat 20:00
2018. április 20. Péntek
Tivadar, Odett

Aktuális kérdés

Hogyan tetszik az oldalunk?
  • Szavazatok: (0%)
  • Szavazatok: (0%)
  • Szavazatok: (0%)
  • Szavazatok: (0%)
Összes szavazat:
Első szavazat:
Utolsó szavazat:
 
Powered by Sexy Polling
 

Életmód