Színek mint szimbólumok 2.

Kategória: Feng Shuink 2015. január 08., csütörtök 13:31

szinszimbolumok1.FBA színekkel mint szimbólumokkal foglalkozó írásunk első részében megismerhettük a színszimbólumokat általánosságban, illetve az ezüst, a fehér, fekete, zöld és kék színek egyéni jelentéstartalmát.

Most pedig nézzünk át a színskála másik felére, vajon mit jelképez a sárga, a narancs, a piros, a bíbor és a lila?

 

 

 

 

Sárga

szinszimbolumok2.sarga
„A túléléshez nem a benne lobogó tűzre, a lelkében izzó haragra és gyűlöletre van szükségem. Abból ugyanis bennem is van elég. Nekem tavasszal a pitypangra van szükségem. Az élénksárga virágra, amelyik az újjászületést jelenti a pusztítás helyett."
(Suzanne Collins)


Általában az örök fény, a felség, a hatalom kifejezője. Az emberek és istenek közötti közvetítés jelképe.
A világossárga, vagy aranysárga a hit, a jóság, az intuíció, az intellektus színe. Összefüggésbe hozzák a szellemi fejlődéssel és az elvont eszmék használatával.
Nélkülözi az érzelmes színek melegségét. A legfeltűnőbb minden szín között.
Kínában a Föld, a közép színe. Eredetileg császári szín volt, csak annak volt szabad sárga ruhát viselnie, aki a császári családhoz tartozott. Később az előkelőség jele lett.
A keresztény hagyományban több mindent jelöl. Kifejezi a szentséget, a relevált igazságot. A sötétség és az eretnekség, az árulás (Júdás) színe. Ez utóbbi miatt a középkorban a zsidóknak más megkülönböztető jegyekkel együtt csúcsos sárga kalapot kellett viselniük, a náci uralom idején pedig sárga hatágú csillagot.
A sárga különböző árnyalatai eltérő jelentést hordoznak. A narancssárgába hajló sárga a Nap, a melegség szimbóluma, az isteni szeretet és a bölcsesség színe. A zöldessárga a halálhoz, irigységhez, hitszegéshez kapcsolódik.
Természetgyógyászok szerint a sárga szín élénkíti az idegrendszert, serkenti a mentális funkciókat. Jót tesz emésztési zavarok, puffadás, hányinger esetén. Szellemi tevékenység végzésekor a sárga szín megkönnyíti az összpontosítást.
Meditáció során ez a szín segíti a gondolatok letisztulását például egy fontos döntés előtt.

 

 

 

 

Narancssárga

szinszimbolumok2.narancs
„Ki képes a szivárványban meghúzni a határvonalat, ahol véget ér az ibolyaszín, és elkezdődik a narancssárga? Jól látjuk a színek különbözőségét, de pontosan hol is megy át az egyik a másikba? Ugyanígy van ez az épelméjűséggel és az őrülettel is."
(Herman Melville)


Átmeneti szín a piros vagy a vörös és a sárga között. Az öröm színe.
Kínában és Japánban a szeretet és a boldogság színe. A buddhista szerzetesek ruhájának színeként a láng, a tűz, a megvilágosodás fénye, az isteni szeretet kinyilatkoztatásának jele.
Az antikvitás Múzsái narancsszínű ruhát viseltek.
A zsidó hagyományban a ragyogás és a pompa színe.
A középkorban a bujaság, az egyéni dicsőség és hűtlenség kifejezője.
Serkenti az életkedvet, a vitalitást, a mozgást.
Meditáció során a narancsszínre koncentrálva könnyen lerombolhatjuk belső korlátainkat, megtalálhatjuk a bennünk rejlő lelkesedést.
Tartozhat hozzá (mivel közel áll a vörös színhez) a szexualitás és a termékenység jelentés is.
A természetgyógyászatban használják a depresszió leküzdésére, görcsoldásra, izomfeszültség enyhítésére, immunerősítésre.

 

 

 

 

Piros, vörös

szinszimbolumok2.piros
„A szerelem nem hagyja békén az embert. A szerelem álmatlanság. A szerelem hatványozás. A szerelem gyors. A szerelem a holnap. A szerelem cunami. A szerelem vérvörös."
(Alessandro D'Avenia)


Sokszínű jelentést hordoz ez a szín is. A vérrel asszociálva lehet az élet és a halál színe is.
Sokszor utal az energiára, a fizikai erőre.
Gyakran a nemiség szimbóluma, a libidó színe.
A történelem előtti időkben a temetkezési szertartások során a halottak mellé vörös színű port szórtak.
A távol-keleti kultúrákban gyakran az örömöt fejezi ki.
Az ókori babonák szerint ez a szín megóv a démonoktól és a veszélyektől. Ezért az egyiptomiak minden évben pirosra festették be a fáikat, barmaikat, vagyontárgyaikat, hogy megvédjék azokat a károktól és termékenyek legyenek.
Görögországban vörös leplet borítottak a holtakra, ezzel jelképesen áldozattá avatták őket, hogy az alvilágiakkal kibékülve lejuthassanak a birodalmukba.
Az antikvitásban már inkább a szeretet, szerelem, szenvedély kifejezője, illetve az erő, a tűz és a hatalom szimbóluma is.
A zsidó és a keresztény kultúrában a komolyság, a fenség színe. Az Ószövetségben a megtisztulást, az élet megújulását jelzi. Az Újszövetségben a bűn, az engesztelés, a vezeklés és az áldozat színe. Jelzi Isten határtalan szeretetét és a Caritas (Szeretet) teológiai erényét.
A karmazsinvörös az egyházatyák színe.
A skarlátvörös a testi szenvedélyek megbélyegzéséhez kapcsolódik, a paráznaságra utal, ahogyan a piros lámpás házak színe is.
A középkorban a hóhér vörös színű ruhát hordott, a legújabb korig pedig ilyen színű volt a bírói talár is. Az európai népszokásokban gyakran a termékenységet jelenti (pl. a húsvéti piros tojás szintén erre utal).
A XX. században a szín a forradalmak, a baloldali polgári mozgalmak és párok színe, ilyenkor ellentéte a fehér.
A Mars bolygó színe. Gyakran kapcsoljuk össze a melegséggel, hatása stimuláló, izgató. A vörös fény hatására gyorsabb lesz a szívverés és intenzívebbé válik a vérkeringés.
Ezzel a színnel meditálva pótolhatjuk a lecsökkent energiát, életkedvet és bátorságot.

 

 

 

 

Bíbor

szinszimbolumok2.bibor
„Állok ott, ahol a szobád van
Bíbor köd szitál
Csillagok hullnak
Születnek újak
És Te messze jársz..."
(P. Box, dalszöveg)

A bíborcsigából nyert bordó, lila festék színe.
Az antikvitásban a legelőkelőbb színnek számított, a szentséget, az isteni és a királyi jelleget fejezte ki. Erre utalnak a bizánci császárok nevének jelzőjeként (pl. Bíborbanszületett Konstantin).
Rómában szintén az előkelő származásra utalt, de teljes bíboröltözetet csak a caesar hordhatott.
A zsidó kultúrában a felkent királyok színe, a kereszténységben a császári és papi hatalom jele. Sokszor a katonák és vértanúk színe.

 

 

 

 

Lila

szinszimbolumok2.lila
„Túlon túl, oh, rossz emlékek
lila színben széppé égnek.
Mozaikra hulló képek."
(Hungária, dalszöveg)


Általában a mértékletesség színe. Egyenlő távolságra van a pirostól és kéktől, a világosságtól és a sötétségtől. Egyensúlyt jelképez a föld és az ég (lila a hajnali és az esti ég színe is), a vágy és az ész, a szerelem és a bölcsesség között.
Jelképezheti az intelligenciát, tudást, vallási áhítatot, szentséget, józanságot, alázatosságot, bűnbánatot, fájdalmat, a nosztalgiát, gyászt, bánatot, öregkort.
Szimbolizálhatja a tisztaságot és a fényességet. Elcsitítja a szenvedélyeket, a közös harmóniát és egységet segíti.
A rómaiaknál Jupiter színe volt.
A kereszténységben a papi törvények, az igazság, a böjt, a szomorúság, a várakozás (advent) kifejezője.
Nagy energiát képviselő szín. Természetgyógyászok szerint gyulladásgátló, megnyugtató, memóriajavító hatása van.

 

Mindezek a színek persze személyre szabottan ennél sokkal, sokkal többet is jelenthetnek a számunkra! Fedezzük fel és használjuk tudatosan a színekben rejlő energiákat, hogy valóban színes egyéniségek lehessünk!

 

Következő írásunkban a házhoz, lakáshoz kötődő mindennapjaink tárgyaira vetünk pillantást a szimbólumok nézőpontjából.

Folytatjuk

Utoljára frissítve: 2015. január 23., péntek 12:19
2018. február 21. Szerda
Eleonóra, Norina

Aktuális kérdés

Hogyan tetszik az oldalunk?
  • Szavazatok: (0%)
  • Szavazatok: (0%)
  • Szavazatok: (0%)
  • Szavazatok: (0%)
Összes szavazat:
Első szavazat:
Utolsó szavazat:
 
Powered by Sexy Polling
 

Életmód