"... aki sokat olvas és sokat utazik, sokat lát és sokat tud."
                        (Cervantes)

A titokzatos erdő

Kategória: Kirándulunk 2015. március 01., vasárnap 17:27

"Ha nem ismered a fákat, eltévedsz az erdőben, de ha nem ismered a meséket, eltévedsz az életben."

Erdő. Fák, bokrok, virágok. Életünk szerves részei és nem csak azon szerencséseké, akik ott tölthetik mindennapjaikat munkájukból vagy bármi másból adódóan. Az erdő létfontosságú számunkra, de én most nem azokat az indokokat sorolnám fel, melyeket lassan minden felbukkanó médium harsog felénk. Persze, fontosak azok is, hisz mi lenne Földünkkel a hatalmas erdők, gyönyörű fák nélkül.


Az erdők fontos szerepet töltenek be az emberiség kultúrtörténetében is. Megannyi isten, kik alkotói, védelmezői, lakói az erdőknek. Gondoljunk csak a görög-római mitológiára, ahol Pán, Artemisz, Apollón, a Nimfák mind az erdőhöz kötődtek. A Heszperiszek kertjében állt az aranyalmát termő fa és Daphné, a nimfa, Apollón szerelme elől menekülve változott babérfává. De nem kell nekünk a görög-római mitológiánál maradni, hisz a Bibliát kézbe véve azt olvashatjuk benne, hogy az első emberpár, Ádám és Éva egy gyönyörű kertben, a Paradicsomban, ha úgy vesszük, egy erdőben élt, amelynek nem minden fája lett volna számukra elérhető, a történet végkifejletét ismerve azonban ezt nem nagyon sikerült betartaniuk.

 

Tunderek faja

A felséges fűz, a "Tündérek fája" a kép baloldalán látható


Az emberiség hitvilágában mindenhol megtaláljuk tehát az erdőt, de nem csak ott. Gondoljunk meséinkre, csodás és rémisztő történeteinkre. Nagy részük szintén egy erdőben játszódik, hisz Piroska is az erdőn keresztül ment nagymamájához, Hófehérke az erdőbe menekült a gonosz királynő elől, de egy erdőben éldegél a vasorrú bába is gyönyörű és csábító mézeskalács házikójában. A régi mesék mellett pedig az újak is fákhoz, erdőkhöz, virágokhoz kötődnek, hisz a mi meséink főszereplői is fák, virágok, erdők őrei és lakói. Szüvellő, a tó tündére hatalmas fűzfában lakik, testvére, Illangó pedig a gesztenyefák őrzője, a jó öreg Balambér pedig a papkerti barackfákra vigyáz immár évszázadok óta.


Vigyázzunk tehát erdőinkre és ne csak azért, mert szeretnénk még néhány évszázadig oxigénhez jutni, esetleg eszünkbe jut, hogy talán még az ott élő állatok szempontjából sem utolsó dolog otthonuk fenntartása. Azért is vigyázzunk rá, mivel gyermekeink számára ott élnek azok a mesebeli alakok, akik a képzelet révén egy csodás világot teremtenek nemcsak nekik, hanem még nekünk, felnőtteknek is. Mi lesz akkor, ha eljut a világ odáig, amikor Hófehérke csodás történetét mesélve, a leendő kis királylányok azt kérdezik majd, mit jelent az, hogy ő a törpékkel az erdőben találkozott és hol él a vasorrú bába, mert nem értik majd azt, mit jelent a szó: erdő. Gondoljunk erre is és szeressük hatalmas, erős társainkat, akik évszázadokon át oltalmat adnak nekünk és figyelnek minket, pedig tudják, az ember egy pillanat alatt elveheti tőlük azt, ami a legfontosabb, az életük.


Rószegh Lili

Utoljára frissítve: 2015. december 18., péntek 13:43
2018. február 21. Szerda
Eleonóra, Norina

Aktuális kérdés

Hogyan tetszik az oldalunk?
  • Szavazatok: (0%)
  • Szavazatok: (0%)
  • Szavazatok: (0%)
  • Szavazatok: (0%)
Összes szavazat:
Első szavazat:
Utolsó szavazat:
 
Powered by Sexy Polling
 

Életmód