"... aki sokat olvas és sokat utazik, sokat lát és sokat tud."
                        (Cervantes)

Mezítlábas séta a bajoroknál

Kategória: Kirándulunk 2014. augusztus 26., kedd 09:22

Amikor meglátogattam ismerőseimet Bajorországban, újra elmentünk Bad Wörishofenbe, a híres fürdővároskába, de most kivételesen nem fürdeni, hanem körbejárni a híres mezítlábas parkot, melyet Sebastian Kneipp alkotott meg. Azt mondták, mindenképp ki kell próbálnom és el kell mondjam, tényleg felejthetetlen élményt nyújtott.


Sebastian Kneipp a 19. században élt és katolikus pap létére természetgyógyászattal kezdett foglalkozni saját betegségéből adódóan, majd pedig egyre terjedtek ismeretei és egyre többen kértek tőle tanácsokat. Röviden ennyi lenne, aki utána akar nézni, sok helyen találhat róla információt. Ami számomra most fontosabb, az a mezítlábas túra.

 

Mezitlabas seta7


A mezítláb való sétálgatás gyermekkorom alapvető élménye volt, hisz falun felnőve teljesen természetes, hogy cipő, szandál, papucs nélkül rohangálunk a fűben, kertben, bárhol, de csak gyerekként, ha a szülők nem olyan ijedősek és megengedik. Aztán ezt szép lassan elveszítjük és hozzászokunk a jó kis cipőhöz és még a lakásban sem járkálunk papucs vagy bármiféle lábbeli nélkül. Azonban azt kell mondjam, hogy én szeretek otthon és fűben, finom homokon, mindenféle pihe-puha dolgon mezítláb járkálni, ezért nagy lelkesedve vártam a túrát.

 

 

Mezitlabas seta2

 


Azt már korábbi élményeimből tudtam, hogy a gyógyvíz nem mindig meleg. Első alkalommal inkább nem írnám le azokat a szavakat, melyek a bajor kisvárosban elhagyták a szám, de barátaim jól szórakoztak és csak egy szót emlegettek a körülöttünk álló értetlenkedőknek: Ungarin... és ők menten mosolyogva vették tudomásul, hogy a kis magyar leányka megismerkedett Kneipp hideg vizes kúrájával... ezért most őszintén szólva a hideg vízben való gyaloglást kihagytam, amint megláttam, hogy mi az első rész az általam csak akadálypályának elnevezett sétaútvonalon. A Kneipp-féle mezítlábas park ugyanis különféle próbák elé állítja talpunkat, ami rég elfeledte, milyen is egy jó kemény talp által védve lenni.

 

 

Mezitlabas seta4

 


Jön itt minden. Kis tavacska, jobban mondva inkább tócsa alján tobozokkal, amik egy jó ideje áznak. Kisebb-nagyobb kövek, amiken hol mulatságos, hol kissé szúrós a járkálás, de ha bök, hamar átérsz a végére. Fenyőfák alatt mászkálni a tűleveleken és margarétákkal virágzó réten. Kis patakban, homokon, változó méretű kavicsokon, majd sárdagonyán keresztül, igazi iszapba süllyedni úgy, hogy kapaszkodni kelljen és akkor az igazán jó fajátékokról ne is beszéljünk, amik tényleg olyanok, mint a játszótereken a gyerekeké. Közben persze igazi kikapcsolódás, gyönyörű illatos rózsaligeten át, hisz Kneipp számára az aromaterápia is nagy jelentőséggel bírt.

Amúgy pedig miért jó mezítláb járkálni? Egészséges... ezt lassan elfelejtjük... aki mezítláb jár, annak jobb a tartása, másképp fog mozogni és olyan izmokat mozgat meg, amit rég elfelejtett. Szóval tényleg jót tesz nekünk!

 

 

Mezitlabas seta6

 


Ma már Magyarországon is találunk Kneipp-féle parkokat, remélem egyre többet, mert igazán felszabadító élmény volt, főleg ahhoz képest, hogy azért nem szokásom elég gusztustalannak tűnő pocsolyán keresztülgázolni, amiben még van is valami és a tobozokon kívül nem látni, mi lappanghat az alján. A néha bökölődő kavicsokon keresztülrohanni, hogy élvezhessük a puha homokot és a kicsi kavicskákat. Újra gyerekek lettünk, mindenki, a 60-70-80 évesek ugyanúgy élvezték, ahogy mi, a gyerekeket pedig ne is említsük. Nekik igazán az egész park egy nagy játszótérré vált. Tudom ajánlani mindenkinek és talán hamarosan kedves Olvasóink lakóhelyéhez közel is akad egy Kneipp-féle mezítlábas park.


Rószegh Lili

 

 

 

Mezitlabas seta1     

"tényleg felejthetetlen élményt nyújtott"

 

 

 

 

        Mezitlabas seta3

 

"pocsolyán keresztülgázolni, amiben még van is valami és a tobozokon kívül nem látni, mi lappanghat az alján"

 

 

 

 

Mezitlabas seta5

 

"aki mezítláb jár, annak jobb a tartása, másképp fog mozogni és olyan izmokat mozgat meg, amit rég elfelejtett"

Utoljára frissítve: 2014. augusztus 26., kedd 09:52
2018. január 21. Vasárnap
Ágnes

Aktuális kérdés

Hogyan tetszik az oldalunk?
  • Szavazatok: (0%)
  • Szavazatok: (0%)
  • Szavazatok: (0%)
  • Szavazatok: (0%)
Összes szavazat:
Első szavazat:
Utolsó szavazat:
 
Powered by Sexy Polling
 

Életmód