Kolibrik magyar módra – A szenderek

Kategória: Házi kedvencek 2015. augusztus 11., kedd 18:46

Minden ember életében vannak titkok, amiket csak a megfelelő bizalmi szinten álló személyekkel oszt meg, és azt is csak hosszas vívódás után. Ilyen például az, hogy 30 év felett a nők talpa kínosan szárad, vagy ismerőseink egy részét azért „drágám”-ozzuk kitartóan, mert nem jut eszünkbe a nevük, vagy mert kolibrik laknak a kertünkben. Igen, Magyarországon.


Amikor először megjegyeztem, körülbelül 2008 vagy 2009 nyarán, hogy mintha kolibriket láttam volna elsuhanni a zempléni otthonunk kertjében, kaptam nagy letorkolásokat, és emlékeztettek rá, hogy ez egykori biológia tagozatos gimnazistától több, mint buta észrevétel.


Azóta elteltek az évek, a nyarak még melegebbé váltak, Google a barátunk, Wiki pedig a barátnőnk lett, s ezzel – az egyébként megsokasodó számú – magyar kolibri rejtélye is megoldódott.

szender


Egy lepkefajtáról van szó, a szenderről. A szenderek a világon 800 fajt magába foglaló, a valódi lepkék alrendjének zárt csoportját alkotó lepkecsoportot alkotnak, amelyből hazánkban 19 él.


Elég sok mindent lehet találni róluk az interneten, így most csak ízelítőül szeretnénk kiemelni pár érdekes tényt ezekről az egzotikusnak tűnő, de hasznos kis lényekről:


- Legtöbbjükre jellemző a hosszú pödörnyelv, amit villámgyorsan képesek a virágokba bocsátani.


- Jól látjuk, kolibrikhez hasonlóan képesek lebegni a virág előtt, amíg táplálkoznak, és kiválóan manővereznek.


- Testüket sűrű szőrbunda (!) fedi.


- Tengereket és óceánokat is képesek egy huzamban átrepülni (!).


- Hazánkban a leggyakoribb az ún. kacsafarkú szender, ami a potroha végén lévő fekete-fehér mintáról kapta a nevét. Ez a farok segíti a villámgyors mozgását, amit gyakran zümmögő hang kísér.


- A kacsafarkú szender főként a lila és tölcséres virágokat szereti. Nálam nagy kedvence a verbéna és a vinka.


- Általában alkonyatkor élednek és kezdik meglátogatni a virágokat, de a kacsafarkú változat napközben is aktív.


- Általában délről érkeznek hozzánk, mivel képesek iszonyat távolságokat repülni, több kontinensen is megtalálhatóak. Nálunk főként a déli országrészben gyakoriak, de a meleg idő miatt az ország északi részein is egyre inkább elterjednek.


- Hazánk legnagyobb szenderfaja a halálfejes szender. Ő aztán nem szorgoskodik a virágokon, hanem a fák sebéből kicsurgó nedvvel táplálkozik, és gyakran megtámadja a méhkaptárokat a méz miatt. A legtöbb méhszúrást vastag bundája felfogja, de a potroha puhább részein a méhek képesek megsebesíteni, sőt elpusztítani.

szender2


- Az oleánderszenderek, bár főként a leanderekből szeretnek táplálkozni, képesek eljutni Svéd- és Finországig.


- A szenderek óriási szerepet játszanak a virágok beporzásában.

 

Sajnos, az én fényképészi tehetségemnek tényleg túl gyors a kacsafarkú szender, ezért köszönet a képekért a coomon.wikipedia.org gyűjteményének és a pixabay.com fotósainak.


Minden kedves olvasónkat éjszakai álkolibri lesésre biztatjuk (akár összekötve a csillaghullások megcsodálásával), és szeretettel várjuk a fényképeket! Merthogy igaz, nem madár, hanem lepke, de mégiscsak a miénk. Vigyázzunk rájuk, ahogyan a természet többi értékére is – kellene…

 

Felhasznált források:
http://mek.oszk.hu/03400/03408/html/2751.html (Brehm: Az állatok világa)
https://szrterra.wordpress.com/2014/04/22/a-nap-kepe-a-kolibri-lepke/ - mindenképpen érdemes megnézni a levideózott szender lassított mozgását
http://www.agraroldal.hu/magyar-kolibrik-a-szenderek.html

Utoljára frissítve: 2015. augusztus 21., péntek 21:39
2018. április 20. Péntek
Tivadar, Odett

Aktuális kérdés

Hogyan tetszik az oldalunk?
  • Szavazatok: (0%)
  • Szavazatok: (0%)
  • Szavazatok: (0%)
  • Szavazatok: (0%)
Összes szavazat:
Első szavazat:
Utolsó szavazat:
 
Powered by Sexy Polling
 

Életmód