A madarak téli etetéséről

Kategória: Házi kedvencek 2014. december 17., szerda 20:40

Pár héttel ezelőtt a testvérem két lopótökkel állított be hozzám. Érdeklődéssel kérdeztem, mégis, mi a célja velük. A válasza ennyi volt: „Etesd a madarakat!" Kiszedte belőlük a tökmagokat, és egy kis zacskó dióbéllel és egy sokkal nagyobb zacskó fekete napraforgómaggal a kezembe adta őket.
A szüleimnél minden télen az előtető alatt felsorakoznak a lopótökből kivájt, vagy átlátszó flakonból készített madáretetők. Gondoltam, miért is ne etethetném én is a madarakat?
Hazaértem, kerestem nekik megfelelőnek tűnő helyeket és kiakasztottam őket. Pár nap eltelt, mire a madarak felfedezték, addig pedig, türelmes várakozásom közben olvastam sok okosságot a madarak téli etetéséről, beszélgettem tapasztalatokban gazdag emberekkel, és gondoltam megosztom másokkal is, hátha többen kiszélesítjük a „házi kedvenceink" körét.


Miért etetjük a madarakat?

Madaretetes3
Télen nem minden madarunk vonul el melegebb tájakra, számos faj itthon marad. A tőlünk északabbra lévő területek madarai pedig sokszor hazánkban telelnek át.
A ház körül gyakori madarak emberi segítség nélkül is átvészelik a telet, az etetés viszont könnyebbséget és biztonságot jelent számukra, főként, ha itatással és mesterséges odúkkal együtt várjuk őket.


Nagyon fontos, hogy csak akkor kezdjünk bele az etetésbe, ha azt folyamatosan, egész télen végezzük! Ez nagyon lényeges mozzanat, mivel a madarak gyorsan megszokják és számítanak az etetőhelyek táplálékkínálatára, évről-évre akár messziről is visszajárnak a stabil etetőhelyek közelébe telelni. Az etetőkön előforduló kistestű (gyakran alig 4,5-10 gramm testtömegű) madarak számára a -10 C fok alatti hőmérsékleten a túlélés gyakran azon múlik, hogy tartalékaik csak arra elegendőek, hogy át tudják vészelni a fagyos éjszakát. Amennyiben másnap nem tudnak eleget táplálkozni, könnyen elpusztulnak a következő hideg éjszakán.


Az etetésnek van egy olyan oldala, hogy a városiasodó, a természettől eltávolodó emberek így próbálják pótolni az állatok és a természet közelségének élményét. A madarak etetésének fontosságának felismerésében Magyarország élen járt. Herman Ottó „A madarak hasznáról és káráról" című munkájában külön fejezetet szentelt a madárvédelemnek, így a téli madáretetésnek is. Hazánkban jó száz éve folyik a társadalom egyre nagyobb körét bevonó madáretetés.

A házi gazdaságok számának visszaszorulásával a madarak "vidéken" is nehezebben jutnak télen élelemhez.


Ha nem lenne madáretetés, nem pusztulnának el az állatok, hanem kevésbé koncentráltan keresgélnek a tájban, illetve vonuláskor hamarabb odébb állnak.
Magyarország természeti környezete még képes biztosítani a legtöbb faj táplálékát. Nem minden európai ország ilyen szerencsés, a Brit-szigetek jelentős területeinek környezetállapot-romlása miatt az énekes madarak száma drámaian lecsökkent. Ezért az angol Királyi Madárvédelmi Társaság kampányt indított, hogy tudatosítsák a lakosságban, hogy biológiai sokféleség tekintetében az angol táj sok helyen ökológiai sivataggá vált. A figyelemfelkeltés, a lakosság aktivizálása az egész éves etetés bevezetését jelentette. Ennek köszönhetően ma már a felnőtt lakosság több, mint fele eteti a madarakat.

 

Madaretetes6


Hazánk sokkal jobb állapotban van, madárvilágunk rendkívül gazdag. Magyarországon nincs szükség a nyári etetésre! Ezzel több kárt okozunk! Költési időszakban főleg ne etessünk, mert a fiatal madaraknak a növekedéséhez inkább állati fehérjére van szükség, amik lárvákban, kukacokban, pókokban találnak meg. Etetés helyett az alábbiakkal segíthetjük madarainkat:
- táplálkozó-, búvó-, pihenő- és szaporodó helyeket garantáló növényzet megtartása, telepítése
- fészeképítő anyagok, porfürdő kihelyezése
- tél végén az odúk ellenőrzése, karbantartása
- új odúk kihelyezése, mesterséges fecskefészek, gólyakosár kihelyezése.

 

Mikor etessünk?


Általában az első fagyok beköszöntétől (november elejétől) ezek tartós megszűnéséig (március).
Ha új helyen kívánunk etetni, akkor már az ősz beköszöntével, szeptember közepén elkezdhetjük. Ilyen korai kezdésnél elég néhány magot kiszórni (pl. tört dió, köles), az ágakra 1-2 almát felszúrni.
Magyarországon nincs szükség az egész éves etetés bevezetésére, ezért a költési időszak kezdetével, legkésőbb április közepén fejezzük be a kert madarainak etetését. Április első felére ugyanis megújul a rovarélet és a növényzet is. A fák és bokrok friss rügyei, levelek és hajtásaik, a friss fűtakaró, a férgek (földigiliszták) és puhatestűek (csigák) már rendelkezésre állnak.

 

Mivel etessünk?


Három nagy csoportba sorolhatóak a szóba kerülő eleségek: növényi magvak és ezek keverékei, állati zsiradék és alma.
Ezeket együtt érdemes alkalmazni!

Madaretetes eleseg


1. Az olajos magvak
A legfontosabb téli madáreleség a nem sózott, nem pirított, magas olajtartalmú fekete (ipari) napraforgó. Ebbe érdemes belekeverni apró szemű magvakat, pl. kölest.
Megfelelő az állatkereskedésekben kapható pinty és hullámos papagáj magkeverék.
Augusztus végétől lehet gyűjteni az érett szemekkel teli napraforgótányérokat.
Szóba jöhet még, de nem sózott, nem pörkölt állapotában: dió, fekete dió, mogyoró, földimogyoró, kesudió, pisztácia.
Szeretném megjegyezni, hogy akinek kutyája van, és földi etetőből etet, kerülje el a dió kihelyezését, inkább a magasabban lévő etetőkbe tegye a diót, mert a kutyák nem tudnak neki ellenállni....


2. Állati zsiradék
Gyerekkoromban a szüleim mindig szalonnabőrt tettek ki, a cinegék nagy élvezettel fogyasztották.
A nem sós, kifőzött szalonna, a faggyú és a cinkegolyó tökéletes az állati zsiradékok pótlásához. Akár lágy sajtot is kitehetünk, ezt különösen a vörösbegyek szeretik.
A cinkegolyót állatkereskedésben, barkácsáruházakban is beszerezhetjük, darabja 45-65 forint között mozog. A hozzáértők szerint a tavaszra megmaradt cinkegolyót érdemes lefagyasztani, mert a molyok megtámadják.


3. Alma
Madaretetes almaSzúrjuk fel bokrok és fák ágcsonkjaira. Gyakorlatilag minden lágyevő madár szereti, bár volt, aki úgy tájékoztatott, hogy csak a fekete rigók táplálkoznak belőle.
Bevallom, az én felszúrt almáimra még egy madár sem fanyalodott rá.


Tehetünk ki főtt rizst, főtt tésztát, levesben főtt zöldségeket (ezeket főleg a rigók és a rovarevők fogyasztják).
Fontos, hogy enyhe időben kisebb adagokat adjunk, és fokozatosan emeljük az adagot. És valóban csak az kezdjen bele a madarak téli etetésébe, aki vállalja, hogy egész télen, folyamatos jelleggel gondoskodni fog róluk!


Mivel ne etessünk?


Soha ne adjunk kenyeret, kenyérmorzsát, mert ez több napig is kint maradhat és eközben erjedésnek indulva gyomor- és bélgyulladást, akár a madarak pusztulását is okozhatják.
A friss, azonnal elfogyasztott kenyérmorzsa azonban nem ártalmas! Nyugodtan adhatjuk a buszmegálló verebeinek, a vízimadaraknak (hattyúk, récék, libák).


Hol etessünk?


A legideálisabb az a hely, ahol nincsenek veszélyben a madarak, pl. nincs macska, és ott, ahol ha ragadozó madár (karvaly, héja) jelenik meg, könnyen elbújhatnak.
Az én macskáim elég sokára vették észre az egyre népesebb madársereget, és vagy pacifisták, és elvből, vagy kényelmesek, mivel rendszeresen kapnak ételt, a legnagyobb közönnyel figyelik a ténykedésüket. (De biztos, ami biztos alapon, amikor reggel nagy a kétlábú forgalom, inkább lecsalom a cicákat a pincébe, és bezárom őket egy rövid időre.)
A városban élők arra figyeljenek, hogy a kihelyezett madáretetőkkel ne zavarjanak másokat, mivel a függő etetőknél elkerülhetetlen a lepotyogó szemét.


Itassunk is?


Madaretetes itatoAmennyiben lehetőségünk van rá, igen! Ugyanis a tartós, több napig, vagy akár hétig tartó kemény fagyok idején nem csak a táplálék, hanem a folyékony halmazállapotú víz megtalálása is kritikus tényező a madarak túlélése szempontjából. A fagyos levegő a szervezet számára hasonló fokú kiszáradást okozhat, mint a kánikula. Ezenkívül a madarak tollazatának tisztán tartásához is fontos a víz.
Nem muszáj, hogy a nap minden percében rendelkezésre álljon a víz, már az is segítség, ha legalább néhány órán keresztül hozzáférhetnek. Ezért elég, ha naponta 1-2 alkalommal kiszedjük a jeget az itatóból és langyos csapvízzel töltjük fel. Kis itatók vizében egy kevés cukor feloldása természetes fagyállóként funkcionál és kitolja a jégképződés idejét, ráadásul a cukor egy kis plusz energiát ad a madaraknak. Fontos, hogy ilyen célra sót ne használjunk, mert életveszélyes a számukra!
Itatót rendkívül könnyen készíthetünk! Elég hozzá egy 40-50 centiméter átmérőjű, 5-10 centiméter mély műanyag alátét. Az itatóba tehetünk egy darab faágat ülőágként. Helyezzünk bele kavicsot, ami megakadályozza az itató felborulását.


Etetőtípusok


Vannak olyan madárfajok, amik a talajon szeretnek táplálkozni, mások pedig inkább a talajszint felett, vagy kimondottan az ágak között érzik jól magukat.
Talajetetőt készíthetünk a legkönnyebben: a levelektől tisztítsuk meg a talajt és szórjuk ki a magukat. A hó elleni védelem érdekében az etetőhely fölé ágakból, nádszövetből, műanyag fóliából féltetőt is építhetünk.
Tálcás etető sekély faládától műanyag virágalátétig bármi lehet. A lényeg az, hogy a tálca aljára tegyünk néhány 2-3 mm átmérőjű lyukat, ahol a csapadék távozhat.
A függő etetőknek számos fajtája is van, a cinkegolyó is függő etetőnek minősül.
A társas- és panelházak lakói főként ablak- és ablakpárkány etetőket használnak, de kertes házaknál is alkalmazhatóak.


Készítsünk etetőket!


Függő etető készítése terményhálóból: a krumplit, a vörös- és a lilahagymát már szinte kizárólag műanyag „raser" hálós kiszerelésben lehet vásárolni. A zöldségek eltávolítása után töltsük meg napraforgóval, dióval. A zsák száját kössük be és akasszuk ki.
Pillepalack-etetőt sem nehéz készíteni! A tiszta, száraz, színezetlen pillepalackból egy éles késsel vágjunk „ablakot", úgy, hogy az a palack aljától 10-15 centiméterre legyen. Tegyük rá a zárókupakot, ez megvédi a beázástól. Töltsük fel napraforgóval, dióval, aprómag keverékkel. Ha zsinórt kötünk a nyakára, akár függő etetőként is használhatjuk.
Vízzel feltöltve a pillepalack itatóként is alkalmazható!
A 30-40 centiméter átmérőjű műanyag virágalátétet is kihelyezhetünk. Etetőként használva fúrjunk az aljára pár lyukat.

 

Madaretetes1

Sajnos lefotózni nem sikerült, de számtalan vendég étkezik itt. A képen szereplő odú túl kicsi ahhoz, hogy a madarak belehúzódjanak, de megpihenésükhöz tökéletes.


Minden reggel a kutya- és macskaetetés után következnek a madaraim. A szomszédaim szerint, amikor elmegyek otthonról, az egész udvaron vígan repdesnek. Bevallom, jó érzés, hogy ebben az őszies gúnyát hordó télen madárcsicsergésre kelek, kicsit mintha előrevetítenék a tavasz közeledtét. A tapasztalt gazdák megnyugtattak, hogy a törődést meghálálják, mivel az énekes madarak rengeteg káros rovarat szednek össze. Reméljük így lesz!
A tőlem ügyesebbeknek talán lencsevégre is sikerül kapniuk a madáretetők környékén felbukkanó madarakat!


További információt, videókat a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület honlapján, a www.mme.hu címen találhat minden kedves érdeklődő.

Utoljára frissítve: 2014. december 17., szerda 21:16
2018. április 20. Péntek
Tivadar, Odett

Aktuális kérdés

Hogyan tetszik az oldalunk?
  • Szavazatok: (0%)
  • Szavazatok: (0%)
  • Szavazatok: (0%)
  • Szavazatok: (0%)
Összes szavazat:
Első szavazat:
Utolsó szavazat:
 
Powered by Sexy Polling
 

Életmód