Főzünk

Megint útnak indulunk. Ahogy a kedves Olvasók látják, lassan úgy néz ki, utazó nagykövetnek mentem, de végre van egy olyan időszak az életemben évek után, amikor megtehetem. Viszont 40 fok van… Ne gondolja senki, hogy most panaszkodni kezdek, mert ilyen meleg van és az ember lassan úgy érzi, mintha párologtatóvá válna. Szó sincs erről! Sokakkal ellentétben én egész jól bírom a meleget és azért hozzátenném, hogy télen meg állandóan azon jajgatunk, hogy hideg van… mikor legyen meleg, ha nem a nyár közepén! Ha most esne az eső és hideg lenne, annak sem örülnénk.
Viszont egy valami tényleg elég nehéz ilyenkor. A tűzhely mellett állni és főzőcskézni valamit, esetleg valami rágcsafélét csinálni a strandra… nos ezt a részét én sem kedvelem annyira, bár sütni-főzni kimondottan szeretek. Semmilyen hivatásos babérra nem török és gasztroblogger sem leszek, mint ahogy ez az utóbbi időben olyan divatos foglalkozássá vált, viszont szokásomhoz híven megosztom azokat a dolgokat, amiket a kis konyhámban alkotok.

Mostanában sokat utaztam, így visszatérve nekiállhatok mindent szép lassan megírni. Az élményeket azonban nem azzal kezdeném, hogy merre jártam, hanem inkább valami olyannal, amire mindenki vágyik utazás közben. Egy kis nassolnivaló édesség… igen ám, de ha az ember utazik, akkor előtte nem sok ideje akad, és azért nem feltétlenül kell a boltba elrohanni azért, hogy bedobjunk valamit a táskába és mosolyt csaljunk vele azok arcára, akiket mellénk sodort az élet.
Még tavasszal akadtam egy olasz sütemény, bár inkább keksznek nevezném, receptjére, amit szerintem azért többen ismernek, így nem feltétlenül lesz nagy újdonság, de azóta ezt elég rendszeresen sütnöm kell. A főkóstolóm ugyanis nagyon megkedvelte és ha „álmaink Hercege” valamit megszeret, azt általában meg is csináljuk.
A sütemény maga a cantuccini és nem kell sok hozzávaló, mégis nagyon finom és elvileg – ez nálunk általában nem működik – tartós édességünk lesz, ami utazáskor igen jól tud jönni.

Egyre több medvehagyma található a hűtőmben egy ideje, amit egyáltalán nem bánok, hiszen egy nagyon érdekes és értékes növényről van szó, arról nem is beszélve, mennyire finom dolgok is készíthetők belőle. Persze vannak, akik annyira nem kedvelik, de most inkább azoknak adnék pár ötletet, akik kipróbálnák, mivel akik szeretik, azok már minden bizonnyal tüsténkedtek annyit a konyhában, hogy kitaláljanak néhány dolgot.

Megint karácsony van és újból eljött a mézeskalácsok, bejglik és mindenféle édesség ideje, amitől egy idő után szinte már rosszul vagyunk és konkrétan bármit megtennénk valami sós, nem fahéjas és nem is édes akármiért a konyhában. Őszintén, ilyen mindenkivel előfordult már, ugye?

aszalt gyumolcsos fonat2


Ennek ellenére minden évben nekiállunk és sütünk, sütünk, sütünk, míg már mi is gyűlölni kezdjük a karácsonyi fűszerektől illatozó konyhánkat és azt a helyet, ahol a vendégsereg érkezéséig tároljuk a mindenféle dobozban és tálcán lévő süteményeket. Idén nekiálltam újra, hisz családunkban a sütés az én feladatköröm a fa díszítése mellett. A mézeskalács már a dobozokban, a bejglik is elkészültek, idén viszont megint újító gondolatom is támadt, így készítettem egy édes kelt tésztát aszalt gyümölcsökkel töltve. Remélem, az íze is olyan lesz, mint ahogy elképzeltem. Az aszalt gyümölcsös fonat nevet én adtam neki, bár lehet, hogy van neki más, csak én nem tudok róla, de ha valaki másképp ismeri, írja meg nekünk nyugodtan!

A karácsony közeledtét jelzi ismerőseim-barátaim szájából egyre többször elhangzó kérdés: „Van egy jó mézeskalács recepted?"
Igen, van!
S mint minden jó receptnek, ennek is megvan a maga története. 2002 karácsonya előtt kaptam egy kedves barátnőmtől, és nálunk azóta a karácsony elengedhetetlen kelléke. Kicsit macerás, de megéri a ráfordított időt és energiát!

Mezeskalacs2

2018. január 19. Péntek
Sára, Márió

Aktuális kérdés

Hogyan tetszik az oldalunk?
  • Szavazatok: (0%)
  • Szavazatok: (0%)
  • Szavazatok: (0%)
  • Szavazatok: (0%)
Összes szavazat:
Első szavazat:
Utolsó szavazat:
 
Powered by Sexy Polling
 

Életmód