Az idei mézes kalács, vagyis a mézes puffancsok

Kategória: Főzünk 2017. december 24., vasárnap 07:39

Idén is eljött a nap, nekiálltam az idei mézeskalácsoknak, amik általában fenségesek, puhák és illatosak szoktak lenni, viszont minden ötödik év táján történik valami és vagy olyan kemények lesznek, hogy már fegyvernek minősülnek vagy alig lehet belőlük formákat alkotni. Nos, ez az ötödik év úgy néz ki, idén következett be. Szépen mindent előkészítettem még este, fantasztikusan illatozó tészta lett belőle, amit egy éjszakán át szokás szerint a kamrába tettem, hogy a hidegben pihengessen egész reggelig.


Eljött a reggel és nagy örömmel álltam a konyhában, kikészítve a mindenféle kiszúró formával – csillagok, holdak és szívecskék hadával –, hogy idén is egy hatalmas adagnyi készüljön belőle mindenki örömére. Igen ám, de idén a tészta megmakacsolta magát és szinte porlani kezdett a kezem között, sehogy sem akart szép, lapos táblává változni, hogy a kis formákat is bevethessem. Jobb ötletem nem támadt, ott volt a hatalmas adag mézeskalács tészta, viszont azt vettem észre, hogy golyókká nagyon jól formálható, így elkezdtem azokat gyártani. A golyókat pedig egy pohár aljával a tepsihez nyomkodtam és miután megkenegettem tojással, diókat nyomtam a közepére.

 

Mezes puffancs


Családom itthon lévő tagjai csak figyeltek, mit művelek és óvatosan kérdezték, hogy ezek mik lesznek, mivel nem úgy néztek ki, mint a szokásos mézeskalácsaim. Egy rögtönzött ötlettől vezérelve azt mondta, hogy mézes puffancsokat, hisz minden évben kell valami újítás a karácsonyi asztalra. Így lettek idén mézes puffancsaink, amik kisülve nagyon finomak, illatosak és ugyanolyan puhák lettek, mint az előző években a holdacskák, csillagok és szívecskék.


A recept pedig íme:

25 dkg méz,

30 dkg vaj,

30 dkg cukor,

1 kg liszt,

fűszerek (fahéj, őrölt szegfűszeg és gyömbér),

egy csomag mézeskalács fűszerkeverék (nekem sütőporos volt),

1 teáskanál szódabikarbóna.


Ezt mind összegyúrtam, a mézet és vajat összevegyítve megolvasztottam, úgy adtam a többi hozzávalóhoz. A többit meg már ismerik. Pihentetni és másnap golyókat gyártani.


Boldog karácsonyt!


Rószegh Lili

Utoljára frissítve: 2017. december 24., vasárnap 08:32
2018. április 20. Péntek
Tivadar, Odett

Aktuális kérdés

Hogyan tetszik az oldalunk?
  • Szavazatok: (0%)
  • Szavazatok: (0%)
  • Szavazatok: (0%)
  • Szavazatok: (0%)
Összes szavazat:
Első szavazat:
Utolsó szavazat:
 
Powered by Sexy Polling
 

Életmód